Здрастуй, «Бабушка»!

Усім відомо, що фруктові, овочеві й трав’яні соки мають дивну цілющу силу. Ось і хочу трохи ознайомити з деякими методами сокотерапії.

Використовують для лікування тільки свіжі соки. Їх, оскільки вони швидко псуються, потрібно пити не пізніше, ніж через 10-15 хвилин після приготування. Виняток — буряковий сік. Його вживають, витримавши 2 години після віджимання в холодильнику. Пити соки потрібно за 30 хвилин до їди невеликими ковтками. Зазвичай для отримання помітних цілющих результатів слід уживати не менше, ніж по 200 мл соку тричі на день.

При гострих і хронічних гастритах, гепатитах і геморої протипоказані гострі та гіркі соки, а при захворюваннях суглобів краще обмежити вживання томатного соку.

Щоб соки давали користь, а не зашкодили, потрібно, вибираючи для їх приготування овочі та фрукти, переконатися, що при вирощуванні вони не оброблялися отрутохімікатами й мінеральними добривами. Перед уживанням сировину потрібно ретельно вимити. Частини сировини, що потемніли чи позеленіли, ні в якому разі не використовувати для приготування соків.

Готуючи сік, краще не очищати фрукти та овочі від шкірки. Обов’язково чистити шкірку треба тільки при приготуванні соків із цитрусових, бананів, кавунів і динь. Тверді плоди та овочі треба спочатку подрібнити на пластмасовій або скляній (не металевій!) тертці.

Нормалізації випорожнення при запорі сприяє регулярне вживання щавлевого соку, а суміш соків листя ріпи, моркви та кульбаби, взятих порівну, — один із найефективніших засобів зміцнення кісткової тканини. Знизити підвищену кислотність шлункового соку допоможе пиття суміші соків листя ріпи, селери і моркви.
Гарбузовий сік стимулює роботу нирок і сечового міхура. Пити його можна в необмеженій кількості.

Цукровий діабет не прогресуватиме, якщо пити щодня по 1 л суміші соків моркви, салату, стручкової квасолі й брюссельської капусти, а також по 0,5 л суміші морквяного та шпинатного соків. Обов’язково виключити з раціону всі крохмали та цукор.

Томатний сік стимулює утворення шлункового соку, покращує роботу серця й підшлункової залози. Дуже корисний вагітним і жінкам, котрі годують немовлят грудьми.

Сік, отриманий із білої м’якоті кавуна, що безпосередньо прилягає до зеленої шкірки цієї ягоди, має сильну сечогінну властивість. Правда, його дія настільки сильна, що не рекомендується випивати за один прийом більше 0,5 склянки цього соку.

Якщо пити щодня протягом кількох тижнів по 0,5 л свіжовичавленого шпинатного соку, можна добре очистити кишечник, оздоровити травний тракт і запобігти розвитку пародонтозу.

Вичавлений із листя й коренеплодів чорної редьки сік, змішаний порівну за об’ємом із морквяним соком, корисно пити при жіночих запальних захворюваннях, варикозному розширенні вен, тромбофлебіті, гаймориті й кашлі.

Впоратися з гастритом і виразкою шлунка, що супроводжуються підвищеною кислотністю шлункового соку, вдасться, якщо пити тричі на день за 30-40 хвилин до їди по 200 мл свіжовичавленого картопляного соку.

При коліті використовують у вигляді мікроклізм, заздалегідь зробивши очисну клізму, суміш картопляного та капустяного соків. Вживання суміші соків картоплі, моркви й петрушки благотворно впливає при емфіземі легень.

Для усунення метеоризму потрібно змішати порівну за об’ємом свіжовичавлені соки зеленого болгарського перцю, моркви й шпинату і пити кожні 2-3 години перед їдою та в інтервалах між уживанням їжі по 150 мл приготовленої суміші.

При болісних місячних рекомендується змішати сік петрушки порівну за об’ємом із буряковим соком і пити по 100 мл цілющого засобу тричі на день за 30 хвилин до їди. Незабаром менструальний цикл нормалізується. На час лікування виключити з раціону крохмали, цукор і м’ясо. Тиск при гіпертонії нормалізується, якщо сік із листя та коріння петрушки розбавити наполовину водою і вживати по 1 ст.л. 3-4 рази на день за півгодини до їди. Якщо 1 частину за об’ємом соку петрушки змішати з 3 частинами морквяного соку й пити по 50 мл суміші тричі на день, можна значно поліпшити зір. При проблемах із нирками сік петрушки протипоказаний.

Коріння волосся зміцниться й воно припинить випадати, якщо пити по 0,5 л на день суміші соків моркви, салату латук, зеленого болгарського перцю й люцерни, взятих порівну. При отриманні соку з салату краще використовувати листя темно-зеленого кольору.

Сік, вичавлений із коренеплодів хрону, в чистому вигляді не вживають. При набряклості свіже подрібнене коріння хрону перемішують до консистенції соусу зі свіжовичавленим лимонним соком і вживають по 1/2 ч.л. суміші двічі на день в інтервалах між їдою. Курс лікування — 2-4 тижні. Протягом кількох хвилин після вживання цілющого засобу не можна нічого пити.

Огірковий сік зміцнює нервову систему й запобігає розвитку атеросклерозу. П’ють його до 100 мл на день.

Апетит поліпшиться, нормалізується обмін речовин, зникне астенія (хронічна втома), якщо вживати тричі на день за 30 хвилин до їди по 1-2 ч.л. свіжовичавленого з коріння селери соку. Можна так само вживати суміш соків моркви (8 частин за об’ємом), селери (5 частин) і буряка (3 частини), або ж суміш соків моркви (5 частин), капусти (4 частини) й селери (1 частина).

«Королем» овочевих соків вважається сік моркви. Він поліпшує травлення, роботу нирок, стан шкіри, структуру зубів, апетит і зір, підвищує імунітет, зміцнює нерви, підтримує роботу гормональної системи, допомагає при виразці шлунка й дванадцятипалої кишки, а ще цей сік дуже корисний вагітним і жінкам, котрі годують немовлят грудьми. Їм рекомендується випивати його до 0,5 л на день. Кращим харчуванням для товстої кишки є суміш соків моркви й шпинату. Також морквяний сік добре засвоюється у поєднанні з вершками та молоком. Перед його приготуванням моркву не чистять, а лише ретельно миють щіткою. Ту частину коренеплоду, яка прилягає до листя, видаляють. Пити морквяний сік можна стільки, скільки потребує організм.

Рубцюванню виразки шлунка й дванадцятипалою кишки, нормалізації обміну речовин, зупинці розвитку атеросклерозу й усуненню запору сприяє сік білокачанної капусти. П’ють його теплим по 100 мл тричі на день перед їдою. Його смак може здатися занадто прісним, але покращувати смак соку яким-небудь чином ні в якому разі не можна. При підвищеній кислотності шлункового соку сік капусти протипоказаний. Нерідко після його вживання в кишечнику утворюється велика кількість газів. У цьому випадку рекомендується очистити кишечник, випиваючи щодня протягом 2-3 тижнів морквяний сік і роблячи на ніч очисну клізму.

Буряковий сік — найбільш цінний продукт для утворення червоних кров’яних тілець і поліпшення складу крові в цілому. Найпозитивнішою його властивістю є те, що в ньому міститься 50% натрію й лише 5% кальцію. Таке співвідношення цінне, коли внаслідок вживання вареної їжі в кровоносних судинах накопичився неорганічний кальцій. Особливо корисно пити тричі на день перед їдою по 150 мл суміші соків червоного буряка (1 частина за об’ємом) та моркви (3 частини). Це сприяє розрідженню крові, зміцненню серцевого м’язу, зупинці розвитку гіпертонії й атеросклерозу, поліпшенню пам’яті, роботи печінки, нирок, жовчного міхура й передміхурової залози. У той же час необхідно утриматися хоча б на кілька тижнів від уживання концентрованих цукрів і крохмалів, а також від м’яса. Обов’язково після віджимання сік буряка витримати кілька годин у холодильнику, після чого зняти з нього піну й злити з осаду. Перед приготуванням соку 1/4 частину буряка зверху видалити. Регулярне вживання бурякового соку сприяє збереженню свіжості шкіри обличчя. При його непереносимості буряковий сік уживають, розбавивши наполовину водою, по 1-2 ст.л. 3-4 рази на день за 30 хвилин до їди.

Люцерна — виключно цінна бобова рослина. Вона не лише багата всіма основними мінеральними та хімічними елементами, що входять до складу людського організму, а й містить у своєму складі кальцій, марганець, фосфор, хлор, натрій, калій і кремній. Оскільки люцерна є однією з найбільш багатих хлорофілом рослин, дуже цілющим вважається сік, отриманий з її листя. Вживання цього соку позбавляє занепаду сил і допомагає значно зміцнити імунітет. Пити сік люцерни краще в суміші з морквяним соком, узявши їх порівну за об’ємом. Ця комбінація відмінно діє при більшості серйозних захворювань, особливо при хворобах артерій та дихальної системи.

Якщо пити 3-4 рази на день по 0,5 склянки гарячої води, в якій розчинений свіжовичавлений із одного середнього розміру лимона сік, та по 0,5 склянки суміші морквяного, бурякового й огіркового соків, узятих порівну, можна швидко позбутися каменів, що утворилися в нирках.

Дітям та підліткам овочеві й фруктові соки призначають в помірних дозах, починаючи з мінімальних, — 1 ч.л., 2 ч.л., 3 ч.л. і так далі.

Щоб організм засвоїв із максимальною для себе користю калій, потрібно пити натуральний нерозбавлений сік. Багаті калієм морква, селера, петрушка й шпинат.

Поява дискомфорту після вживання соків свідчить про ненормальне середовище в шлунково-кишковому тракті, що вимагає лікування соками в більш щадних, поступово наростаючих дозах.

Вдало поєднується з фруктовими й більшістю овочевих соків мигдалеве молочко. Воно є легкозасвоюваною, смачною поживною добавкою для дітей і тих, хто відновлює сили після перенесеної хвороби. Не буде зайвим мигдалеве молочко і в раціоні здорових людей.

Для його приготування мигдалеві горіхи заливають окропом, настоюють 10-15 хвилин, потім очищають мигдаль від шкірки і пробують кожен горіх, щоб не попався з гірчинкою. Далі ретельно протирають горіхи чистою сухою лляною тканиною й розтирають у фарфоровій ступці до отримання кашки. При цьому, безперервно помішуючи, поступово вливають холодну воду. Отриману суміш проціджують через марлю й підсолоджують за смаком медом.

Здоровим людям, що вживають багато сирої їжі, рекомендується пити соки і мигдалеве молочко за схемою:

Сніданок — 200-300 мл фруктового соку, 100-150 мл овочевого й 200 мл мигдалевого молочка.

Обід — по 200 мл фруктового й овочевого соків і 100 мл мигдалевого молочка.

Вечеря — 200 мл фруктового соку, 200-300 мл овочевого й 100 мл мигдалевого молочка.

Бажаю всім успішного лікування й зміцнення здоров’я за допомогою натуральних соків.

Із повагою — Тетяна Петрівна Середюк, м. Вінниця