Здрастуй, «Бабушка»!

Середньовічні араби називали солодку й ароматну диню одним із плодів раю. Її цілющим властивостям хочу присвятити свою статтю.

Якісне й кількісне поєднання біологічно активних речовин і хороша енергетична цінність роблять диню незамінним дієтичним і лікувальним продуктом.
Ще єгипетські фараони знали, що вона допомагає уникнути імпотенції. Треба висушене насіння дині перетерти до порошку і з’їдати його по 1 ч.л. 3-4 рази на день. А ось уживання свіжої дині дозволяє вгамувати підвищену статеву збудливість.

Диня, особливо ближче до шкірки, дуже багата кремнієм, а він позитивно впливає на кору головного мозку, нервову систему, стінки кишечнику, травний тракт, легені й інші внутрішні органи. Також кремній стимулює біосинтез ДНК. Отже при його недоліку в організмі забудьте про жири, цукор, крохмаль, а їжте якомога більше дині.

Ще м’якоть дині добре вгамовує спрагу, має сечогінну й м’яку послаблювальну дію. Завдяки високому вмісту в дині вітамінів групи В і С, а також солей заліза і калію, вона вважається хорошим дієтичним продуктом при атеросклерозі, корисна при ожирінні, сприяє виведенню з організму зайвого холестерину, стимулює процес кровотворення, поліпшує стан здоров’я при анемії (недокрів’я), подагрі, серцево-судинних захворюваннях, хворобах печінки й сечового міхура, усуває запор, не дозволяє прогресувати геморою, підвищує імунітет, позбавляє цинги, затримки сечі, каменів у сечовому міхурі, протистоїть розвитку депресії й старечій слабкості. Вживання маринованої дині допомагає вгамувати головний біль, а компреси з динною м’якотю прискорюють загоєння опіків.

Та, незважаючи на свою корисність, диня не сумісна з іншими продуктами. Її потрібно їсти за 2-3 години до їди або через 2-3 години після вживання їжі. Після цього хоча б 2 години нічого не їсти.

Протипоказана диня жінкам, котрі годують немовлят грудьми, а також тим, хто страждає від цукрового діабету, диспепсії, дизентерії, виразки шлунка й дванадцятипалої кишки. Не можна вживати диню разом із спиртними напоями, медом та запивати її водою.

Зупинити кашель і позбутися болю в горлі допоможе свіжовичавлений із дині сік. Його треба пити по 1 склянці двічі-тричі на день.

Щоб оздоровити нирки, печінку й сечовий міхур, а також вигнати з організму глистів, потрібно залити 0,5 л окропу 2 ст.л. сухого подрібненого насіння дині, настояти, укутавши, 3 години, процідити й випити настій рівними порціями за 3 рази протягом дня. Пити його перед їдою. Ефективно залити 1 склянкою окропу 1 ст.л. очищеного від лушпиння, перетертого до порошку динного насіння, витримати півгодини на киплячій водяній бані, настояти 1,5 години, процідити і вживати по 1 ст.л. настою тричі на день після їди. Можна пролікуватися динною настоянкою. Потрібно залити 0,5 л медичного спирту 100 г сухого подрібненого насіння дині, витримати 3 тижні в темному місці при кімнатній температурі, періодично збовтуючи, процідити і вживати по 25-30 крапель настоянки тричі на день за півгодини до їди.

Щоб здолати сечокам’яну хворобу, в добре подрібнене в ступці або кавомолці насіння дині поступово, постійно помішуючи дерев’яною ложкою, вливають трохи прохолодної кип’яченої води, проціджують розчин і п’ють по 0,5 склянки двічі-тричі на день перед їдою. Непогано 1 кг подрібненого насіння дині залити 5 л води, проварити, доки не залишиться 3 л рідини, витримати до охолодження, процідити, макуху віджати й пити по 0,5 склянки відвару тричі на день за півгодини до їди. Зберігати його в щільно закритому посуді в темному місці при кімнатній температурі.

Нефроцироз і нефросклероз перестануть мучити, якщо подрібнити й змішати порівну за об’ємом насіння дині та листя мучниці, залити ввечері 8 ст.л. суміші 0,5 л окропу, настояти, укутавши, ніч, а вранці процідити й пити по 100 мл настою 4-5 разів на день.

Омолодженню шкіри, очищенню її від ластовиння (веснянки), вугрів та пігментних плям сприяє динний відвар. Потрібно 1 ст.л. подрібненого в кавомолці лушпиння насіння дині залити 1 склянкою води, проварити на слабкому вогні до википання половини об’єму рідини, настояти 1 годину, процідити й обмити відваром проблемні місця. Виконувати процедуру двічі-тричі на день.

Жінкам, котрі страждають від білей, раджу перетерти сухими до порошку і змішати 100 г насіння дині, по 60 г листя омели білої й скумпії, залити 2 ст.л. суміші 0,5 л води, довести до кипіння, проварити 10 хвилин під кришкою на слабкому вогні, після охолодження процідити й пити по 50-80 мл відвару через 2 години після їди. Незабаром забудете про свою проблему.

Обличчя розгладиться від зморшок, якщо нанести на нього тонким шаром подрібнену до кашки м’якоть дині, потримати маску 10-15 хвилин, а потім змити теплою водою. Робити такі маски 1-2 рази на день.

Нехай же медова солодка диня приносить усім зцілення.

Із повагою — Катерина Миколаївна Фриндак, Львівська обл.; e-mail: kateryna-fryndak@ukr.net