Здрастуй, «Бабушка»!

Хочу поділитися народними методами лікування вірусного гепатиту — небезпечного інфекційного захворювання печінки.

Його прогресування можна зупинити, якщо 1 ст.л. подрібнених плодів жостеру проносного залити 1,5 склянки окропу, настояти, укутавши, 2 години, процідити і вживати по 1 ст.л. настою 4 рази на день за півгодини до їди.

Непогано при вірусному гепатиті вживати двічі на день, запиваючи водою, по 1 ч.л. перетертого до порошку деревного вугілля, зробленого з липи.

Можна при цьому захворюванні подрібнити й змішати по 20 г кореня валеріани та квіток глоду, по 30 г коріння барбарису й листя м’яти перцевої, залити 1 ст.л. суміші склянкою окропу, настояти 2 години, процідити й випити настій. Пити його, постійно готуючи свіжий, уранці натщесерце та ввечері перед сном.

Упорається з гепатитом гіркий полин. Потрібно 1 ч.л. свіжої трави залити склянкою окропу, прокип’ятити 5 хвилин на слабкому вогні, настояти 20 хвилин, процідити й пити по 50-100 мл відвару двічі-тричі на день. Корисно вживати 3-4 рази на день протягом 10 днів по 1 ст.л. свіжовичавленого з полину соку.

Ефективно залити ввечері в емальованому посуді 300 мл окропу 1 ст.л. подрібненого коріння хмелю, витримати ніч, а вранці довести настій до кипіння, прокип’ятити 5 хвилин на слабкому вогні, процідити й пити по 100 мл відвару, запиваючи ним маленьку щіпку перетертих до порошку квіток безсмерток, тричі на день за 30 хвилин до їди.

Гепатит припинить мучити, якщо змішати, заздалегідь подрібнивши, 40 г трави чистотілу травневого чи вересневого збору, по 20 г трави горицвіту, хвоща польового та деревію, залити 1 ст.л. суміші склянкою окропу, прокип’ятити 2 хвилини на слабкому вогні, настояти півгодини, процідити й випити відвар. Пити його, щоразу готуючи свіжий, уранці та ввечері перед їдою.

Як ускладнення гепатиту, а також при зловживанні алкоголем може розвинутися цироз печінки — хронічне прогресуюче захворювання, що характеризується заміщенням сполучною тканиною нормальних клітин печінки. Його розвиток бажано зупинити на самому початку. Цьому сприяє щоденне з’їдання по 100 г ядер волоських горіхів. З солодкого можна вживати тільки мед, обов’язково повинні входити до раціону буряк, цибуля, часник, хрін та капуста. Необхідно виключити з раціону будь-які напої, до складу яких входить алкоголь, червону й чорну ікру, м’ясні бульйони, сало, яйця, цукор, квасолю та горох. Ні в якому разі не курити. Вживати тільки свіжозварені, а не підігріті страви. Бажано з’їдати раз на день по 2-3 часточки апельсина чи грейпфрута та по 200 г пропущених через м’ясорубку зелених яблук, додаючи в них трохи меду чи сметани.

Корисно розкласти рівним шаром на дрібній тарілці зерна пшениці, жита чи ячменю, залити їх, щоб покрило, теплою водою й залишити при кімнатній температурі. Пілся того, як із зерен проростуть паростки заввишки 1-2 мм, їх треба подрібнити в кавомолці, а потім з’їдати вранці натщесерце по 1 ч.л. приготовленої маси. Окрім цього, обов’язково обтирати вранці все тіло теплою водою. Не витиратися.

Дуже добре при цирозі подрібнити й змішати по 20 г кореня цикорію, трави хвоща польового, звіробою та деревію, залити 1 ст.л. суміші склянкою окропу, настояти 4 години, процідити й пити по 1/3 склянки настою тричі на день за 15 хвилин до їди. Також можна змішати, заздалегідь подрібнивши, 20 г листя кропиви, по 40 г плодів шипшини та коріння пирію, залити 1 ст.л. суміші склянкою окропу, через 2 години, процідити й пити по 1/3 склянки настою тричі на день за 15 хвилин до їди. Готувати та вживати згадані вище настої до закінчення сумішей, з яких вони готуються.

Цироз перестане діймати, якщо подрібнити й змішати порівну за об’ємом траву травневого чи вересневого чистотілу, квітки календули, листя кропиви та подорожника, залити 1 ст.л. суміші склянкою окропу, настояти 1 годину, процідити і вживати по 2-3 ст.л. настою вранці та ввечері перед їдою. Курс лікування — 7 днів, після 2 днів перерви повторити. Провести з перервами 6-7 таких курсів.

Ще раджу ретельно перемішати в скляній банці по 1 склянці меду, вина «Кагор», свіжовичавлених соків моркви, столового буряка, чорної редьки, лимона й часнику, а потім уживати по 1 ст.л. суміші до її закінчення тричі на день через годину після їди. Після тижневої перерви повторити лікувальний курс. Одужання настане після проведення 4-5 таких курсів.

Із повагою — Зінаїда Василівна Московка, Чернігівська обл.