Здрастуй, «Бабушка»!

Люблять в народі червону горобину, називаючи її лісовою красунею. І цінують її не лише за красу, а й за дивні цілющі властивості.

Щоб упоратися з сечокам’яною хворобою, потрібно залити склянкою окропу 1 ст.л. ягід горобини, через 3 години процідити й випити 0,5 склянки настою. Пити його, щоразу готуючи свіжий, тричі на день перед їдою.

Атеросклероз не буде прогресувати, якщо подрібнити й змішати по 1,5 ст.л. плодів горобини, глоду й калини, по 1 ст.л. листя м’яти й цвіту липи, залити 1 ст.л. суміші склянкою окропу, настояти 3 години, процідити й пити по 0,5 склянки настою вранці натщесерце та ввечері перед сном. Курс лікування — 10 днів.

При опіку потрібно 4 ст.л. перетертої до порошку кори горобини залити ввечері в емальованому посуді склянкою кімнатної температури води, витримати ніч під кришкою, а вранці довести настій до кипіння, проварити 7 хвилин, остудити, процідити й робити з відваром на обпечене місце компрес. Змінювати його у міру висихання. Незабаром опік загоїться.

Якщо турбує запор, треба наповнити доверху стиглими ягодами горобини та цукром шарами в 1 см трилітрову банку, додати 8 ст.л. свіжовичавленого соку золотого вуса, обв’язати шийку банки лляною тканиною й залишити її на 3-4 тижні в теплому місці. Після цього процідити, макуху віджати, додати на кожні 500 мл сиропу 25 мл медичного спирту й пити його по 75 мл уранці натщесерце. Запивати водою. Через кілька днів випорожнення нормалізується.

Для усунення неприємного запаху із рота потрібно залити в емальованій каструлі 3 склянками холодної води 3 ст.л. подрібнених гілочок горобини, довести до кипіння, проварити півгодини під кришкою на слабкому вогні, настояти 30 хвилин, процідити й випити відвар ковтками протягом дня.

Знижена кислотність шлункового соку нормалізується, якщо 1 ст.л. ягід горобини прокип’ятити 2-3 хвилини в склянці води, настояти 1 годину, процідити й випити 0,5 склянки відвару. Пити його, постійно готуючи свіжий, тричі на день перед їдою.

Регулярне промивання носа й полоскання горла свіжовичавленим горобиновим соком, розведеним наполовину теплою водою, допоможе швидко позбутися нежиті й болю в горлі.

Тим, хто страждає від анемії (недокрів’я), раджу подрібнити сухими й змішати 3 ст.л. плодів шипшини, по 4 ст.л. ягід горобини та чорної смородини, залити 2 ст.л. суміші 0,5 л окропу, через 30 хвилин процідити й пити по 1/4 склянки настою тричі на день. Курс лікування — 1-2 місяці.

Нирки оздоровляться, якщо вживати 3-4 рази на день перед їдою по 1 ст.л. свіжовичавленого з ягід червоної горобини соку.

З успіхом застосовують червону горобину для приборкання циститу й уретриту. Потрібно подрібнити й змішати 2 ст.л. горобинових ягід, 1 ст.л. листя подорожника, 0,5 ч.л. квіток алтеї, залити суміш 300 мл окропу, настояти 3-4 години, процідити й пити по 100 мл настою 5 разів на день за півгодини до їди. Курс лікування — 2 тижні.

Уживаючи тричі на день протягом місяця по 50 мл свіжовичавленого з ягід червоної горобини соку, здолаєте геморой. Лікування починайте на ущербний місяць.

Запобіжить горобина розвитку склерозу. Треба 200 г подрібненої кори дерева залити 0,5 л окропу, прокип’ятити 2 години на слабкому вогні, процідити й пити по 30 мл відвару тричі на день перед їдою.

Із повагою — Валерій Олександрович Іванов, Вінницька обл.