
Здрастуй, «Бабушка»!
Цього разу хочу приділити трохи уваги нецукровому діабету — досить рідкісному захворюванню, яке обумовлене порушенням функції гіпоталамусу або гіпофізу, й що проявляється нестерпною спрагою й великими об’ємами сечовипускання.
Ця недуга однаково часто зустрічається у жінок, чоловіків і дітей, але найбільш схильні до неї молоді люди у віці 18-25 років. У вагітних нецукровий діабет виникає зазвичай на третьому триместрі вагітності, а після пологів минає.
При поступовому розвитку захворювання хворий худне, рідше повніє, його шлунок нерідко розтягується і опускається. Відзначаються сухість шкіри й слизових оболонок, зменшення слино- й потовиділення. Характерні головний біль, безсоння, емоційна неурівноваженість, аж до психозів, й зниження розумової активності.
Тим, хто страждає від нецукрового діабету, необхідно уникати умов, при яких немає можливості напитися, треба обмежити до мінімуму споживання солі, прагнути не допускати безсоння й розладу нервової системи. Потрібно їсти якомога більше овочів і фруктів, вживати м’ясо (особливо корисні мізки), рибу, раки, яєчні жовтки, пити в достатній кількості овочеві й фруктові соки, компоти, охолоджений яблучний мус, молоко, молочнокислі й фруктові напої. Під час загострення хвороби вживати щодня по 1 ст.л. риб’ячого жиру й гліцерину.
Ось приблизне одноденне меню при нецукровому діабеті.
Перший сніданок: омлет паровий із 1,5 яйця без солі, вінегрет із олією, чай із лимоном.
Другий сніданок: яблука печені, кисіль із варення.
Обід: суп вегетаріанський зі збірних овочів, без солі, м’ясо відварне без солі, буряк тушкований, напій лимонний.
Підвечірок: відвар шипшини, варення.
Вечеря: риба відварна без солі, картопля варена без солі з олією, сметана, чай із лимоном.
На ніч випити кисіль, приготовлений із виноградного соку.
Протягом дня можна з’їсти трохи білого хліба, цукру й вершкового масла.
Нецукровий діабет припинить прогресувати, якщо подрібнити й змішати порівну за об’ємом суцвіття безсмерток, траву льонку й сокирок польових, залити 1 ст.л. суміші 0,5 л окропу, настояти 2 години, процідити й пити по 1/3-1/2 склянки настою 3-4 рази на день за півгодини до їди.
Дуже добре змішати за об’ємом, заздалегідь подрібнивши, по 3 частини листя брусниці й коріння кульбаби, по 2 частини бруньок берези, квіток ромашки аптечної, трави вероніки й листя кропиви дводомної, залити 1 ст.л. суміші склянкою окропу, настояти 3 години, процідити й випити настій. Готувати та пити його 4-5 разів на день.
Поліпшення настане, якщо подрібнити й змішати порівну за об’ємом коріння гравілату міського й одкаснику безстеблового, трави звіробою, грициків і перстача гусячого, залити 1 ст.л. суміші в емальованому посуді 0,5 л води, довести до кипіння, прокип’ятити 5 хвилин на слабкому вогні, процідити й пити по склянці відвару двічі-тричі на день.
Непогано при нецукровому діабеті змішати за об’ємом, заздалегідь подрібнивши, по 1 частині коріння валеріани й лепехи, по 2 частини насіння фенхеля й трави синюхи голубої, по 5 частин трави гадючнику, вероніки й чебрецю, залити ввечері 1 ст.л. суміші в термосі 0,5 л окропу, настояти ніч, а вранці процідити і пити по 0,5 склянки настою тричі на день за півгодини до їди.
Можна подрібнити й змішати порівну за об’ємом коріння дягелю, траву очитку їдкого, деревію й собачої кропиви, залити 1 ст.л. суміші в емальованому посуді 0,5 л води, довести до кипіння, прокип’ятити 5 хвилин на слабкому вогні, процідити й пити по 1 склянці відвару двічі-тричі на день.
Ефективно змішати за об’ємом, заздалегідь подрібнивши, 3 частини коріння оману, по 4 частини коріння валеріани, пирію, півонії незвичайної й лопуха великого, залити 2 ст.л. суміші в емальованому посуді двома склянками води, довести до кипіння, проварити півгодини на слабкому вогні, процідити й пити по 0,5 склянки відвару 4 рази на день.
Хворобу вдасться приборкати, якщо подрібнити й змішати за об’ємом 1 частину квіток фіалки триколірної, по 2 частини цвіту липи й листя омели білої, по 3 частини квіток багна звичайного, по 4 частини трави звіробою, материнки й подорожника, залити ввечері 1 ст.л. суміші в термосі 0,5 л окропу, настояти ніч, а вранці процідити й пити по 3/4 склянки настою тричі на день за півгодини до їди.
Цей засіб угамує спрагу. Потрібно залити склянкою окропу 20 г цвіту чорної бузини, настояти 1 годину, процідити й випити настій, додавши в нього за смаком мед. Готувати й пити його тричі на день.
Корисно залити ввечері 1 л окропу 60 г коріння лопуха, настояти ніч, а вранці процідити й пити по 2/3 склянки настою 3-5 разів на день.
Спрага виникатиме рідше, нормалізується обмін речовин, якщо залити склянкою окропу 20 г трави підмареннику справжнього, настояти 1 годину, процідити й випити 0,5 склянки настою. Готувати та пити його 3-4 рази на день.
Прискорить зцілення волоський горіх. Потрібно 5 г молодого горіхового листя залити склянкою окропу, настояти 1 годину, процідити і вживати по 1-2 ст.л. настою, додаючи в нього за смаком мед, 3-5 разів на день перед їдою. Так само готують і вживають настій трави астрагалу шерстистоквіткового.
П’ють усі згадані вище настої й відвари, чергуючи, по 10 днів кожен. Між їх уживанням роблять на 7 днів перерву.
Із повагою — Юлія Сергіївна Батуріна, м. Дніпро