Здрастуй, «Бабушка»!

Хочу приділити увагу цирозу печінки — хронічному прогресуючому некрозу печінкових клітин із дифузним розростанням сполучної тканини й пониженням гепатоциту (основна функціональна одиниця печінки).

Розвитку захворювання сприяє неправильна терапія гострого гепатиту, алкоголь, отруєння солями важких металів, хронічний холангіт, гепатохолецистит, ендогенна білкова й вітамінна недостатність. При цирозі поступово втрачається антитоксична функція печінки, порушується білковий, жировий і вуглеводний обмін. Проявляється недуга слабкістю, нудотою й блювотою, здуттям живота, проносом або запором, свербінням шкіри, недокрів’ям, жовтяницею, збільшенням печінки та селезінки. Розвивається цироз із періодичними загостреннями 1-5 років і, якщо його вчасно не лікувати, закінчується летальним результатом. Під час загострення вимагається тривале стаціонарне лікування. Бажано, окрім препаратів, призначених лікарем, застосовувати засоби народної медицини.

Ефективно щодня пити по склянці суміші соків червоного буряка й чорної редьки, взятих порівну за об’ємом, і по склянці березового соку. Корисно змішати 300 мл морквяного соку й 200 мл соку шпинату або 300 мл морквяного соку, по 100 мл огіркового й бурякового соків і випивати ці сокові суміші протягом дня.

Оздоровлює печінку цикорій. Потрібно 2 ст.л. подрібненої разом із корінням трави залити 0,5 л окропу, прокип’ятити 10 хвилин, настояти 4 години, процідити й пити по 100 мл відвару 4 рази на день перед їдою.
Можна 1 ст.л. цвіту цмину піскового залити склянкою окропу, настояти 5 хвилин, процідити й випити склянку настою. Пити його, постійно готуючи свіжий, двічі-тричі на день. Так само п’ють настій лісової суниці (1 ст.л. стебел із листям рослини залити склянкою окропу, через 1 хвилину процідити й випити).

Зупиняють розвиток цирозу чистотіл і кульбаба. Зібрану в травні або в першій половині червня траву чистотілу слід промити холодною водою, просушити 2 години в тіні у добре провітрюваному місці, пропустити через м’ясорубку, вижати з трав’яної маси сік, процідити його через 3 шари марлі й законсервувати з 960 спиртом (на 100 мл соку брати 25 мл спирту). Так само приготувати сік із листя й коріння кульбаби, заготовленої в травні до цвітіння рослини. Зберігають готові соки в холодильнику до 2 років. При лікуванні вживають 25 крапель соку чистотілу, розчиняючи його в 1 ст.л. молока, а через 5 хвилин випивають 1 ст.л. соку кульбаби. П’ють соки тричі на день за 30 хвилин до їди протягом місяця. Через 10 днів курс лікування повторюють. І такими курсами з перервами лікуються до стабільного поліпшення стану здоров’я.

Виправдала себе методика лікування цирозу печінки чистотілом, кульбабою та оманом. Першого і третього місяця п’ють відвари чистотілу й кульбаби. Щоб приготувати відвар чистотілу, 30 г трави заливають 500 мл окропу, кип’ятять 7 хвилин, а після охолодження проціджують. Уживають по 1 ст.л. 4 рази на день за 30 хвилин до їди, запиваючи відваром кульбаби (2 ст.л. подрібненого коріння рослини заливають 500 мл окропу, кип’ятять 5 хвилин, настоюють 2 години і п’ють по 100 мл відвару). Другого місяця курсами по 10 днів із перервами між ними по 5 днів уживають відвар оману. Для приготування відвару 2 ст.л. подрібненого коріння рослини заливають 500 мл окропу, кип’ятять 2 хвилини, настоюють 2 години і проціджують. П’ють відвар по 1 ст.л. 6-8 разів на день або по 100 мл тричі на день за 20 хвилин до їди.

Дуже добре змішувати вранці 1 кавову ложку соку алое, по 1 ч.л. меду та подрібненого насіння чорнушки (нігела) і з’їдати суміш натщесерце. Курс лікування — 2 місяці.

Непогано 2 ст.л. кори дуба, перетертої до порошку, змішати вранці з 50 г меду і з’їсти натщесерце цю суміш. Вживати її протягом місяця.

Цироз печінки не прогресуватиме, якщо вживати до і після їди по 1 ч.л. подрібнених до кашки квіткових пелюсток чорнобривців. Їсти їх протягом 2 місяців.

Дієве вживання тричі на день за 20 хвилин до їди по 1-2 ч.л. свіжовичавленого з коріння селери соку. Можна 2 ст.л. подрібненого листя рослини залити 200 мл холодної кип’яченої води, настояти 8 годин, процідити й випити настій ковтками протягом дня.

Ще при цирозі подрібнюють і змішують по 25 г кореня цикорію, трави звіробою, деревію та хвоща польового, заливають 1 ст.л. суміші склянкою окропу, настоюють 20 хвилин, кип’ятять 15 хвилин, проціджують і випивають відвар ковтками протягом дня.

У червні можна наповнити свіжим листям хрону 6 літрових банок, залити їх доверху горілкою, закупорити й помістити на 7 днів на нижню полицю холодильника. Після цього процідити через 3 шари марлі і вживати по 1 ч.л. настоянки тричі на день за 30 хвилин до їди.

Приборкує цироз верба біла. Потрібно 60 г сухої, подрібненої кори дерева залити 1 л води, прокип’ятити 20 хвилин, настояти, укутавши, добу, процідити й пити по 70 мл відвару тричі на день.

Зцілює овес. Потрібно 3 ст.л. вівсяних зерен промити в теплій воді, перемішати їх із 3 ст.л. березових бруньок, 2 ст.л. листя брусниці, залити в емальованому посуді 4 л холодної води й витримати добу в прохолодному місці. У другій емальованій каструлі закип’ятити 1 л води, висипати в кип’ячену воду 1 ст.л. подрібнених плодів шипшини, прокип’ятити 10 хвилин і теж настояти добу в прохолодному місці. Після настоювання настій вівса прокип’ятити 15 хвилин на слабкому вогні, додати в нього, помішуючи, 3 ст.л. трави споришу й 2 ст.л. кукурудзяних рилець і ще 15 хвилин прокип’ятити. Після зняття з вогню 45 хвилин настояти. Не збовтуючи, процідити його та відвар шипшини через один шар марлі, змішати відвари і пити суміш теплою по 150 мл 4 рази на день за 30 хвилин до їди. Останного разу випити не пізніше 19:00. Зберігати лікувальний засіб у холодильнику в посуді з темного скла не довше 5 днів.

Сік квашеної капусти, приготовленої без солі, п’ють по склянці, чергуючи з буряковим соком, двічі на день.
Якщо 4 ст.л. подрібненого кореня хрону змішати зі склянкою молока, довести суміш до кипіння, настояти 5 хвилин, процідити й випити відвар протягом дня, теж можна зупинити розвиток цирозу. Вживати тривалий час.

Ще раджу варити 10-15 хвилин після закипання молоді кукурудзяні качани разом із рильцями та листям, готуючи насичений відвар, а потім пити його по 2 склянки на день.

Оздоровлюють печінку при цирозі й інших захворюваннях цього органу їстівними каштанами. Потрібно 20 подрібнених каштанових плодів залити, щоб покрило, кавуновим медом, витримати добу, а потім з’їсти все протягом дня. Курс лікування — 2 місяці, щодня готувати свіжий цілющий засіб. Кавуновий мед (нардек) готують зі свіжоприготовленого соку кавуна. М’якуш плодів подрібнюють, протирають через сито або друшляк, проціджують через 2 шари марлі й ставлять на вогонь. Піну, що з’явилася, знімають, сік знову проціджують, а потім випаровують, помішуючи, на повільному вогні. Коли об’єм соку зменшиться в 5-6 разів, перевіряють готовність меду краплею. Кавуновий мед завжди рідкий. Зберігають його в скляних банках, зав’язавши їх шийки чистою тканиною.

З успіхом цироз й інші захворювання печінки лікують гарбузом. Зрізають з плоду верхівку, очищають середину від насіння, заповнюють медом, накривають гарбуз зрізаною верхівкою, заліплюють тістом і залишають на 9 діб у темному прохолодному місці. Вживають по 1 ст.л. гарбузового соку з медом тричі на день. Використовують при лікуванні будь-яких хвороб печінки, у тому числі цирозу, і такий засіб. Потрібно 0,5 кг рідкого меду перемішати з 250 г сухих, перетертих до порошку ядер волоських горіхів і вживати по 1 ст.л. суміші вранці натщесерце та ввечері перед сном протягом місяця. Зробити на 10 днів перерву, а потім повторити лікувальний курс.

Зміцнює печінку олія обліпихи. Її вживають по 1 ст.л. двічі-тричі на день за 30 хвилин до їди.
Рекомендую вживати двічі на день по 0,2-0,5 г муміє. Курс лікування — 10 днів, після п’ятиденної перерви повторити. Провести з перервами 10-15 таких курсів. Корисно тричі на день розчиняти в склянці відвару шипшини, приготовленого, як чай, 1 г муміє і випивати розчин, заїдаючи 1 ст.л. меду. Курс лікування — не менше 120 днів. За необхідності після 10 днів перерви можна повторити.

Здавна для приборкання цирозу, хвороб печінки і жовчного міхура, поліпшення апетиту й нормалізації обміну речовин використовують парило. Потрібно 1-2 ч.л. сухої трави залити 250 мл окропу, настояти 10 хвилин, процідити й пити по 150-200 мл настою на день.

Покращує функції печінки при гепатиті, цирозі, жовтяниці, допомагає впоратися з гемороєм, запором, хворобами жовчного міхура й нормалізує роботу травного тракту розторопша. Треба 30 г перетертого до порошку насіння рослини залити 0,5 л окропу, витримати на слабкому вогні до википання половини об’єму рідини, настояти до охолодження, процідити й пити щогодини по 1 ст.л. відвару. Можна вживати 4-5 разів на день по 1 ч.л. сухого насіння дурману в порошку.

Прискорює зцілення при цирозі вживання грудного молока з молозивом, узятого у породіллі. П’ють його по 100 мл на день.

Добре робити ввечері перед сном обгортання. Треба змочити у воді кімнатної температури простирадло, віджати його й обернутися простирадлом від пахв до колін. Лягти в ліжко, вкритися дуже теплою ковдрою й полежати 1,5 години, не ворушачись і не розмовляючи. Потім надіти суху білизну й заснути. Виконувати обгортання 1 раз на 2 тижні. Таким чином ви значно оздоровите хвору печінку.

Позитивно впливають на функції ослабленої, хворої печінки теплі компреси на ділянку правого підребер’я. Один із найефективніших — компрес із касторовою олією. На лляну тканину треба нанести 100 мл підігрітої на водяній бані олії й обгорнути тканиною правий бік тіла в області печінки. Зверху прикрити целофаном і зафіксувати компрес теплою вовняною тканиною. Через 2 години його зняти. Робити такий компрес, лежачи в ліжку, о 21.00. Після його зняття о 23.00 спати до ранку.

Стимулює роботу внутрішніх органів, у тому числі печінки, компрес із глиною. Розводити її потрібно в керамічному посуді, ні в якому разі не користуватися металевими й синтетичними ємностями. Чисту, без домішок глину треба подрібнити, залити теплою водою так, щоб вона на 1 см покрила сировину, й залишити на кілька годин для просочення глини водою. Правильно приготовлена глина має бути гладенькою, пастоподібною й не занадто твердою. Оскільки вона не любить прямого контакту з вогнем, нагрівати глину, використовувану для компресу, треба на водяній бані, в гарячому піску чи на сонці. Глину використовувати тільки один раз. Після зняття компресу використану глину разом із тканиною, на яку вона наносилася, треба знищити, закопавши там, де не ходять люди. Щоб зробити компрес, ретельно подрібнену, підігріту глину наносять товстим, до 5 см, рівним шаром на шматок полотна і прикладають його змащеним боком на область печінки. Прикривають целофаном і фіксують пов’язкою. Через 1,5-2 години компрес знімають. Курс лікування — 10-15 щоденних компресів. За необхідності після місячної перерви його можна повторити. Глиняні компреси застосовують не лише для приборкання цирозу, а й для очищення тіла від екземи, алергічного висипу, нейродерміту й псоріазу. У цих випадках для ефективності можна додавати до глини пшеничні висівки й насіння льону.

Допомагають упоратися з цирозом компреси з домашнім сиром. Робити їх бажано на ущербний місяць. Увечері перед сном 500-700 г свіжого жирного домашнього сиру наносять товстим шаром на шматок бавовняної тканини завдовжки 50-70 см, потім підігрівають в невеликій каструлі воду, накривають каструлю, як кришкою, ситом і кладуть на сито на 5-7 хвилин тканину з сиром. Підігрітий компрес прикладають до правого підребер’я так, щоб сир безпосередньо торкався шкіри. Фіксують пов’язкою і сплять так до ранку. Вранці компрес знімають і обмивають тіло теплою водою. Роблять так 7-9 днів поспіль.
Досить часто цироз супроводжується черевною водянкою (асцит). Відмінно з нею справляється золотушник звичайний. Потрібно 3 ст.л. подрібненої трави залити 0,5 л окропу, настояти 2 години, процідити й пити по 100 мл настою 4 рази на день.
Використовують при асциті, захворюваннях печінки й жовтяниці дрік красильний. Треба 1 ст.л. трави залити 400 мл окропу, проварити на слабкому вогні до википання 2/3 об’єму рідини, процідити й пити по 30 мл відвару кожні 2 години. Готувати і вживати його через день.

Із повагою — Катерина Миколаївна Фріндак, Львівська обл.; e-mail: kateryna-fryndak@ukr.net