Здрастуй, «Бабушка»!

Весна не за горами й повсюди активно буде цвісти кульбаба, а вона ж здатна позбавити безлічі хвороб, тому бажано не пропустити період її цвітіння.

Кульбаба містить у своєму складі натрій, калій, марганець, магній, алюміній, залізо, мідь, кальцій, вітаміни А, С, F, групи В й багато амінокислот. Вона славиться болезаспокійливими, жовчогінними, сечогінними, потогінними, протизапальними й тонізуючими властивостями.

Ця рослина виводить із організму токсини, а головне — її можна вживати жінкам, котрі годують немовлят грудьми. Кульбаба сприяє зупинці розвитку діабету й онкозахворювань, прискорює одужання після перенесеного інсульту, очищає жовчні протоки та печінку, дробить камені у жовчному міхурі.

У кульбаби лікувальне все — квітки, коріння й листя. Якщо з’їдати вранці натщесерце, ретельно пережовуючи, по 10 свіжих квіток рослини, вдасться поліпшити стан здоров’я при артриті й поліартриті. В осінньо-зимовий період виручать сухі квітки кульбаби. Потрібно 1 ст.л. цих квіток залити уранці окропом, почекати, доки вони розбухнуть, і з’їсти натщесерце.

Для оздоровлення судин і приборкання ішемічної хвороби серця потрібно їсти вранці натщесерце за 2 години до сніданку по 5-10 штук свіжих квіткових стебел кульбаби. Обов’язково дуже ретельно їх пережовувати.

Гіркота, що є в кульбабі, поліпшує апетит, а регулярне змащування проблемних місць свіжовичавленим із листя й квіток рослини соком допомагає позбутися пігментних плям і ластовиння (веснянок).

Кульбабу можна вживати не лише у свіжому вигляді, а й готувати з неї дуже смачний і досить цілющий мед. На 1 л такого меду знадобиться 350 штук квіток рослини разом із зеленими кошиками, але без стебел. Їх треба ретельно промити, залити в емальованому посуді 1 л холодної води й проварити 1 годину під кришкою на помірному вогні. Після цього процідити через друшляк, квітки викинути, а в отриманий зелений відвар додати 1 кг меду, довести до кипіння й відразу зняти посуд із вогню. Якщо немає меду, можна додати 1 кг цукру, але після закипання прокип’ятити ще 1 годину на помірному вогні. За 15 хвилин до готовності додати у відвар свіжовичавлений із 1 великого лимона сік. Настояти 10 годин і вживати по 1 ч.л. кульбабового меду до закінчення тричі на день. Це допоможе приборкати остеохондроз, оздоровити печінку й нирки, позбутися суглобового болю й подагри. Бажано протягом року провести 3 таких лікувальних курси. Я, наприклад, приготувала минулого року мед із кульбаби, їла його впродовж року так, як описано вище, й майже повністю здолала остеохондроз (він у мене другої стадії). Цього року знову зварю кульбабовий мед, поїм його й упевнена, що повністю позбудусь остеохондрозу.

Не проґавте весняне цвітіння кульбаби, їжте її квіти, готуйте із них мед і забувайте про хвороби.

Не можна їсти кульбабовий мед до 19 років, оскільки він може зашкодити молодій кістковій тканині, що ще не сформувалася.

Із повагою — Наталія Григорівна Лещенко, м. Полтава