Здрастуй, «Бабушка»!

Здавна люди старанно вивчають цілющі властивості різних рослин, а потім застосовують їх для поправки здоров’я.

Уже багато років уникнути грипу, різних застудних захворювань мені допомагає цілющий еліксир. Щовесни під час цвітіння кульбаб, фруктових дерев і ягідних кущів я збираю квітки цих рослин і пересипаю їх у трилітровій банці цукром. Поміщаю склянку квіток, потім — 180 г цукру і такими шарами наповнюю банку доверху. Потім стерилізую її 40 хвилин і консервую. У холодну пору року додаю по 1-2 ч.л. еліксиру в чай і застуда з грипом мене оминають.

Цінують у народі бузок. З лікувальною метою використовують бруньки, квітки, листя та кору молодих гілок рослини. Для нормалізації рівня цукру в крові при цукровому діабеті потрібно 1 ст.л. бузкових бруньок залити склянкою окропу, прокип’ятити 30 хвилин на слабкому вогні, настояти до охолодження, процідити й пити по 1/3 склянки теплого настою тричі на день перед їдою. Курс лікування — 3 тижні, якщо рівень цукру ще підвищений, повторити.

Примочки і компреси на проблемні місця з насиченим відваром кори бузку, знятої з молодих стебел разом із листям, сприяють швидкому загоєнню наривів, бешихового запалення та гнійних ран.

Бронхіт і туберкульоз легень припинять діймати, якщо 1 ст.л. квіток бузку залити 250 мл окропу, настояти 1 годину при кімнатній температурі, процідити і вживати по 1 ст.л. настою 3-4 рази на день.

Тим, хто страждає від епілепсії, зменшити частоту нападів допоможе регулярне вживання чаю, приготовленого з сухих квіток бузку.

При суглобовому болю, невралгії, ревматизмі, болю в попереку потрібно 1 склянку квіток бузку залити в скляному посуді 0,5 л 400 спирту, настояти 7-10 днів, а потім використовувати настоянку для розтирання проблемних місць.

Щоб здолати малярію, треба 1 ст.л. подрібненого листя бузку залити склянкою окропу, настояти 30 хвилин, процідити й випити настій. Пити його, постійно готуючи свіжий, тричі на день.

Головний біль мине, якщо свіже листя бузку обшпарити окропом й прикласти на 10-15 хвилин до лоба та скронь.

Бузок отруйний, тому при вживанні його настоїв і настоянок треба строго дотримуватися рекомендованого дозування.

У багатьох людей з віком погіршується пам’ять. Поліпшити її допоможе правильно підібране харчування. На сніданок рекомендується їсти, чергуючи, перлову, пшоняну, сочевичну, вівсяну й гречану каші. В усі салати бажано додавати пророщені зерна пшениці. Корисно вранці натщесерце вживати по 0,5 ч.л. пивних дріжджів. Після їди раджу їсти сухе насіння соняшнику чи гарбуза, двічі на тиждень з’їдати по 30-50 г підсушеного (не смаженого!) арахісу, в грудні, березні, липні та жовтні по 10 днів уживати щодня по 3 волоських горіхи. По вівторках чи суботах з’їдати по 1-2 курячих яйця, зварених круто. М’ясо курки чи індички без шкіри, а також яловичу печінку їсти з овочами. Корисні жирні сорти риби, какао й чорний шоколад, до складу якого входить 60-70% какао. Рекомендується їсти якомога більше помідорів, моркви, городньої зелені, броколі, цвітної та білокачанної капусти. Також поліпшують пам’ять чорна смородина, чорниця, курага, родзинки, розмарин і шавлія. Не забувайте зміцнювати пам’ять розгадуванням головоломок, кросвордів, розучуванням віршів, пісень і запам’ятовуванням іноземних слів.

Із повагою — Лариса Іванівна Лінкевич, Луганська обл.