Здрастуй, «Бабушка»!

Хочу ознайомити з цілющими властивостями терну.

Відвар плодів рослини оздоровить шлунково-кишковий тракт, упорається із дизентерією, кандидозом (молочниця) й харочовим отруєнням. Потрібно 2 ст.л. сухих подрібнених ягід терну залити 0,5 л окропу, довести до кипіння, проварити 10 хвилин на слабкому вогні, процідити й пити по 0,5 склянки відвару 4 рази на день перед їдою до стабільного поліпшення стану здоров’я.

Регулярне вживання свіжовичавленого з плодів терну соку допоможе позбутися лямблій.

Для поліпшення обміну речовин потрібно залити 400 мл окропу 2 ст.л. подрібнених квіток рослини, через 1 годину процідити й пити по 0,5 склянки настою 4 рази на день перед їдою протягом 2 тижнів.

Підвищена температура тіла нормалізується, якщо залити 200 мл окропу 5 г сухої подрібненої кори або сухого подрібненого коріння терну, прокип’ятити 15 хвилин, процідити й випити теплий відвар маленькими ковтками. Регулярне обмивання ним тіла позбавляє різних хвороб шкіри, а спринцювання відваром допомагає впоратися з жіночими запальними захворюваннями.

Фурункули, прищі, короста зникнуть, нормалізується тиск при гіпертонії, якщо постійно заварювати, як чай, сухе листя терну й пити по 1 склянці настою, додаючи в нього за смаком мед, 3-4 рази на день.

Цей засіб зупинить на початковій стадії розвиток білокрів’я (лейкоз, лейкемія). Потрібно свіжі плоди терну витримати 24 години під гнітом, потім 1 кг плодів залити 0,5 л води й ще добу настояти. Після цього долити в настій 1 л холодної кип’яченої води, додати 0,5 кг кавунового меду, ретельно перемішати, довести все до кипіння, відразу процідити й пити по 100 мл цілющого засобу до закінчення тричі на день за 20 хвилин до їди. Зберігати його в прохолодному місці (не у холодильнику!). Щоб приготувати кавуновий мед, м’якоть плодів подрібнюють, протирають через сито або друшляк, проціджують через 2 шари марлі й ставлять сік на вогонь. Піну, що з’явилася, знімають, знову проціджують, а потім випаровують сік, помішуючи, на повільному вогні, доки його об’єм не зменшиться у 5-6 разів. Кавуновий мед завжди рідкий. Зберігають його у скляних банках, зав’язаних чистою лляною тканиною.

Ревматизм припинить діймати, якщо гілки терну спалити, золу перетерти до порошку, потім 36 г цієї золи перемішати в літровій банці зі 100 г натурального меду, 100 мл сухого білого виноградного вина, 48 г кориці й 24 г гвоздики (приправа!) в порошку, залити доверху трохи підігрітою джерельною водою, ретельно збовтати й уживати цілющий засіб по 3 ч.л. тричі на день перед їдою та по 3 ст.л. тричі на день після їди. Щоразу перед уживанням збовтувати. Курс лікування — 2 місяці, після 14 днів перерви повторити. Провести з перервами 3-4 таких курси.

При спастичному коліті треба подрібнити й змішати за об’ємом 3 частини кори крушини, по 2 частини квіток терну, листя м’яти, коріння ревеню й оману, залити 1 ст.л. суміші в емальованому посуді 300 мл води, довести до кипіння, прокип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, процідити й пити по 0,5 склянки відвару тричі на день протягом 10-15 днів.

Уратні камені в нирках подробляться й безболісно вийдуть, якщо змішати сухими, заздалегідь подрібнивши, по 20 г трави хвоща польового, споришу й звіробою, по 15 г квіток терну, стручків квасолі, листя чорниці й трави деревію, залити 1 ст.л. суміші в емальованому посуді 200 мл холодної води, довести до кипіння, потім витримати 20 хвилин на киплячій водяній бані, настояти півгодини, процідити й випити настій ковтками протягом дня. Курс лікування — 5-7 днів.

Із повагою — К.М.Фриндак, Львівська обл.; e-mail: kateryna-fryndak@ukr.net