Здрастуй, «Бабушка»!

Хочу ознайомити з цілющими властивостями чорного кмину.

Ботанічна назва рослини — чорнушка посівна. Ще її називають дівицею в зелені, римським коріандром, нігелою та волоссям Венери. Вирощують чорнушку заради насіння чорного кольору, гіркуватого, як чорний перець, на смак, але з мускатним ароматом. Використовують його для ароматизації різних страв, киселів, компотів, желе, при випічці пирогів, печива, хліба, як приправу при засолюванні огірків, кавунів, інших овочів, при квашенні капусти та в дієтичному харчуванні. Оскільки в листі чорнушки є аскорбінова кислота, каротин і різні мінеральні речовини, з молодим листям рослини часто роблять салати. Чорнушка — відмінний медонос, а її плоди-коробочки красиво виглядають у букетах. Розмножується чорний кмин насінням. Схожість його дуже висока. Чорнушка холодостійка, до ґрунту не вимоглива, але краще росте на освітлених ділянках. Насіння висівають у відкритий ґрунт на глибину 2-3 см рано навесні.

Цінують чорнушку і як лікарську рослину. Приготовлений з надземної частини чорного кмину, як чай, настій рекомендується пити при захворюваннях шлунка й серця.

З’їдаючи двічі на день по 0,5 ч.л. перетертого до порошку насіння чорнушки, зупините розвиток остеоартрозу.

Щоб вивести з організму глистів, упоратися з жовтяницею, болем у шлунку, зупинити прогресування променевої хвороби, потрібно 1 ч.л. насіння чорнушки залити склянкою окропу, настояти під кришкою до охолодження, процідити і вживати по 1 ст.л. настою тричі на день.

Мігрень перестане діймати, якщо 1 частину за об’ємом насіння чорного кмину залити 5 частинами 70° спирту, витримати 21 день у темному місці при кімнатній температурі, процідити і вживати по 10 крапель настоянки 5 разів на день.

Із повагою — Галина Петрівна Адаменко, Полтавська обл.