Здрастуй, «Бабушка»!

Сьогодні хочу приділити трохи уваги невралгії трійчастого нерва — хронічному захворюванню, що проявляється нападами інтенсивного, стріляючого, пекучого болю в зонах проходження цього нерва.

Дуже добре при цій недузі готувати, як чай, і пити без міри відвар насіння або листя алтеї, додаючи в нього за смаком мед. На ніч втирати в хребет, починаючи з шийного відділу, трояндову олію. Щоб її приготувати, потрібно наповнити склянку квітковими пелюстками червоної троянди, залити доверху водою, настояти 24 години, а потім вилити настій, не проціджуючи, в емальований посуд, додати склянку соняшникової олії й проварити на слабкому вогні до повного википання води.

Непогано при невралгії прогрівати кілька разів на день шийний відділ хребта і сам хребет підігрітими на сухій сковорідці зернами пшениці, поміщеними в лляні мішечки. Окрім цього, треба змішати порівну за об’ємом перетерте сухим до порошку коріння лепехи й імбиру і постійно жувати цю суміш.

Поліпшення настане, якщо помістити в емальований кухоль 4 середнього розміру зубчики часнику, подрібнених до кашки, залити посуд до половини об’єму водою, помістити зверху на нього капронову лійку носиком угору й поставити кухоль на вогонь. Як тільки вода закипить, вдихати через лійку по 5-10 хвилин кожною ніздрею пару від відвару.

Впорається з невралгією трійчастого нерва гіркий полин. Треба зробити з сухої подрібненої трави щось на кшталт великої сигари, підпалити її, змастити болісне місце аптечною настоянкою календули, піднести до нього на відстань 2 см сигару, що горить, і протягом 5 хвилин прогрівати таким чином уражений недугою нерв. Процедуру проводити на ніч протягом 5-6 днів.

Корисно вживати тричі на день за 30 хвилин до їди по 1 дес.л. свіжовичавленого з листя три-, п’ятирічного алое соку. Можна залити в емальованому посуді склянкою окропу 1 ст.л. подрібненого листя м’яти, довести до кипіння, проварити 10 хвилин на слабкому вогні, процідити й пити по 0,5 склянки відвару вранці натщесерце та ввечері перед сном. Має цілющі властивості настій лопуха. Потрібно 1 ст.л. подрібнених квітучих верхівок рослини залити склянкою окропу, настояти 1 годину, процідити й випити 0,5 склянки настою. Готувати та пити його 3-4 рази на день. Хвороба не прогресуватиме, якщо залити в емальованому посуді двома склянками води, заздалегідь подрібнивши, 2 ст.л. цвіту, що не розпустився, або 2 ст.л. молодої кори білої акації, витримати 8 годин при кімнатній температурі, потім довести настій до кипіння, прокип’ятити 2-3 хвилини на слабкому вогні, процідити й пити по 0,5 склянки тричі на день. Ще раджу подрібнити й змішати за об’ємом по 1 частині коріння валеріани й шишок хмелю, по 2 частини листя м’яти й трави собачої кропиви, залити 1 ч.л. суміші склянкою окропу, настояти 10-15 хвилин, процідити й пити по 1/3 склянки настою тричі на день за півгодини до їди протягом 3-4 тижнів.

Угамувати біль при невралгії вдасться, якщо зварити круто куряче яйце, розрізати його теплим навпіл і відразу прикласти обидві половинки до болісного місця. Тримати до охолодження. Можна втирати 1-2 рази на день у шкіру по ходу враженого недугою нерва свіжовичавлений із чорної редьки сік або ялицеву олію. З успіхом застосовують для розтирання болісних місць настоянку кінського каштана (4 подрібнених плоди залити 150 мл «Тройного» одеколону, витримати 3 тижні в темному прохолодному місці й процідити).

Ефективно прикласти до болісного місця кілька свіжих листків кімнатної герані, прикрити їх зверху лляною тканиною, зафіксувати бинтом і зав’язати вовняною хусткою. Через 2 години біль мине. Робити такі компреси двічі-тричі на день до одужання.

Невралгія припинить мучити, якщо налити в пляшку з темного скла 200 мл свіжого молока, 1 ст.л. нашатирного спирту, настояти 24 години, двічі-тричі за цей час збовтуючи, а ввечері 20-30 мл цілющого засобу підігріти на водяній бані до 360С й нанести на болісне місце (не втирати!).

Під час лікування надавати перевагу сухій, нежирній їжі, їсти потроху солону рибу й овочеві салати, заправлені олією, пити чай без цукру і зварений із молодих курей бульйон. Не можна нервувати, голодувати, страждати від спраги, багато читати й писати.

Із повагою — Юлія Сергіївна Батуріна, м. Дніпро