Здрастуй, «Бабушка»!

Цього разу свої поради та рекомендації адресую тим, хто страждає від анемії (недокрів’я) — зменшення, проти нормального, кількості крові в організмі й зміни якісного її складу головним чином у бік зниження кількості гемоглобіну.

Основними причинами недокрів’я можуть стати велика крововтрата, підвищений розпад еритроцитів, недолік їх вироблення кістковим мозком, неповноцінне харчування, захворювання шлунково-кишкового тракту й багато іншого. Основні симптоми анемії — блідість, запаморочення, нудота, сонливість, відчуття втоми, втрата апетиту, головний біль, непритомність і судоми.

Їжа при анемії має бути простою, добре засвоюваною. Обов’язково потрібно їсти молоко та хліб. Харчуватися невеликими порціями, але часто. Небажано пити звичайний чай і бажано обмежити до мінімуму вживання морозива, пива та газованих напоїв. Хорошим джерелом заліза є зелень, нежирне червоне м’ясо, яловича печінка, м’ясо птиці, риба, паростки пшениці, устриці, сухофрукти, каші. Корисні цитрусові, помідори й полуниця. Рекомендується регулярно їсти суміш свіжих ягід суниці, чорниці, журавлини, смородини та крушини, взятих порівну за об’ємом, а також уживати якомога частіше варений червоний буряк. Бажано щоразу перед їдою випивати склянку кислого молока. Це сприяє очищенню крові.

Дуже добре при анемії залити склянкою окропу 1 ст.л. квіткових голівок конюшини лучної, настояти 45 хвилин, процідити і вживати по 2 ст.л. настою тричі на день.

Непогано подрібнити й змішати 2 ст.л. трави гіркого полину, по 4 ст.л. плодів червоної горобини, шипшини й чорної смородини, залити 1 ст.л. суміші 0,5 л окропу, настояти 45 хвилин, процідити й пити по 1/4 склянки настою тричі на день протягом 3 місяців.

Можна залити 0,5 л горілки 5 ст.л. подрібненої трави полину звичайного (чорнобиль), зібраного в травні, витримати 3 тижні в сухому темному місці, процідити і вживати по 5 крапель настоянки, розчиняючи в 30 мл води, вранці натщесерце протягом 3 тижнів.

Позбавить анемії шипшина. Потрібно 2 ч.л. з верхом подрібнених плодів рослини залити склянкою окропу, витримати до охолодження, процідити й випити 0,5 склянки настою. Готувати та пити його тричі на день після їди.

Ефективно залити 1 л окропу 1 склянку подрібнених стебел гречки, заготовлених у період цвітіння, настояти до охолодження, процідити й пити настій, коли хочеться й скільки хочеться.

Ще раджу змішати по 200 г внутрішнього свинячого жиру, натурального меду, якісного вершкового масла й какао в порошку, довести суміш на слабкому вогні, постійно помішуючи, до кипіння, витримати до охолодження і вживати по 1 ч.л. суміші, розчиняючи в склянці гарячого молока, 3-4 рази на день до закінчення. Зберігати цілющий засіб у закритій кришкою скляній банці в темному місці при кімнатній температурі.

Корисно залити склянкою окропу 1 ст.л. подрібненої трави звіробою, витримати до охолодження, процідити і вживати по 1 ч.л. настою до стабільного поліпшення стану здоров’я.
Кров збагатиться, якщо залити 200 мл окропу 2 ст.л. подрібненої трави бобівника трилистого, настояти 20-30 хвилин, процідити й пити по 1/3 склянки настою тричі на день за півгодини до їди.

Здолає анемію любисток. Потрібно 1 ч.л. подрібненої трави або насіння рослини залити в емальованому посуді 200 мл окропу, прокип’ятити 5 хвилин на слабкому вогні, процідити і вживати по 1 ст.л. відвару тричі на день.

Прискорить одужання вживання тричі на день після їди по 2-4 ч.л. перетертої до порошку золи тополі.

Має цілющі властивості сокова суміш. Потрібно пропустити через м’ясорубку окремо червоний буряк, чорну редьку та моркву, вижати з отриманих мас соки і змішати їх порівну за об’ємом. Протомити суміш 3 години в чавунці на дуже слабкому вогні, а після охолодження вживати по 1 ст.л. тричі на день перед їдою. Зберігати цілющий засіб у посуді з темного скла в холодильнику.

Не зайве залити 250 мл окропу 2 ч.л. плодів кмину, настояти 15 хвилин, процідити й пити по 1/3 склянки настою тричі на день перед їдою.

Рекомендую пролікуватися муміє. Вживати його по 0,3 г вранці, в обід та ввечері протягом 10 днів. Зробити на 5 днів перерву, а потім повторити лікувальний курс. Провести з перервами 4 таких курси. Після цього 2 місяці відпочити й весь лікувальний цикл ще раз повторити.

Допоможе одужати череда трироздільна. Потрібно 1 ст.л. подрібненої трави залити в емальованому посуді 200 мл води, витримати 15 хвилин на киплячій водяній бані, настояти до охолодження, процідити і вживати по 1 ст.л. настою тричі на день.

Сприяють оновленню крові трава селери, коріння кульбаби й листя кропиви. Їх подрібнюють, змішують порівну за об’ємом, а потім готують із суміші, як чай, настій і п’ють його по склянці тричі на день після їди.

Настій деревію (6 ст.л. подрібненої трави залити 450 мл окропу, настояти 1 годину й процідити) вживають по 1 ч.л. тричі на день перед їдою.

Із повагою — Петро Данилович Якубов, Кіровоградська обл.