Здрастуй, «Бабушка»!

Оскільки в холодну пору року наш організм страждає від нестачі вітамінів, що негативно позначається на здоров’ї, його треба постійно підтримувати, вживаючи в достатній кількості овочі й фрукти.

Звичайно, зараз круглий рік можна придбати свіжі огірки, помідори, полуницю й навіть кавуни, але від них практично немає ніякої користі. Та не слід особливо налягати й на багаті вітаміном С лимони, мандарини, апельсини, грейпфрути й інші цитрусові, оскільки надмірне їх уживання може дуже зашкодити організму. А жінки, котрі готуються стати мамами, захоплюючись цитрусовими, можуть спровокувати виникнення у дитини алергії ще під час її перебування в утробі. Зате можна їсти яблука, але тільки ті, які мають червоточину, а не «воскові» із супермаркетів.

Джерелами вітаміну D з давніх пір вважаються яєчний жовток, молоко й печінка птиці. З цими продуктами немає проблем у будь-яку пору року, а ось нестачу інших вітамінів і мікроелементів доведеться поповнювати фруктами, ягодами й овочами. Взимку рекомендую звернути особливу увагу на капусту, зелену редьку, червоний буряк, гарбуз, журавлину, моркву й шипшину. Вони не лише цілющі, а й мало калорійні, тож, отримуючи від них корисні речовини, зайві кілограми точно не наберете.

Капуста була відома ще в давнину і вже тоді її дуже цінували за поживні, смакові й лікувальні властивості. Ще древні римляни з успіхом застосовували капусту при лікуванні хвороб легень, печінки й суглобів, для рубцювання виразки шлунка й дванадцятипалої кишки, усунення запорів і безсоння. А римський лікар Маркус Катон у своїх трактатах захоплено стверджував: «Якщо тліє в тобі якась хвороба, капуста вилікує все, — вона вижене болі з голови, з очей, і повністю зцілить тебе». Це твердження, поза сумнівом, справедливе, адже капуста й досі застосовується в народній медицині, і по праву вважається складником здоров’я.

Відомо, що в капусті є 16 вільних амінокислот, глюкоза, фруктоза, сахароза, до 3,7% цукру, вітаміни С (гальмує склеротичні зміни, прискорює загоєння ран), А, В1, В2, і В6 (вітаміни цієї групи, окрім інших функцій, лікують розлади нервової системи, а В6 сприяє усуненню негативних наслідків опромінення), Н (біотин — зміцнює нерви, допомагає при перетравлюванні жирів і вуглеводів), К (сприяє згущенню крові), Е (вітамін молодості) й U (містить противиразкові чинники). Окрім цього, капуста багата на калій, кальцій, натрій, магній, фосфор, залізо й марганець, в ній присутні срібло, олово, цинк, титан, молібден, ванадій, нікель, а також 1-1,6% целюлози, яка прискорює перистальтику кишечнику. Ще капуста характеризується бактерицидними властивостями й дезінфікує атмосферу, виділяючи фітонциди. Все це й прославило її як поживно-лікувальний засіб.

У народі білокачанною капустою успішно усувають мокнучу екзему й лімфатичний діатез (спадково обумовлена недостатність лімфатичної системи, пов’язана зі зниженою функцією вилочкової залози як основного органу, що контролює визрівання лімфоцитів). З цією метою капустяне листя варять у молоці, присипають висівками, прикладають на болісне місце й фіксують пов’язкою. Змінюють його у міру висихання.

Вивиху, артриту, гематоми, синовіту (рідина в коліні), суглобового ревматизму, трофічних виразок й тендиніту (запалення сухожиль) позбавлять компреси зі свіжим листям капусти. Його треба розкачати дерев’яним валиком, щоб воно пустило сік, змастити тіло навколо проблемних місць поживним кремом і накласти листя в кілька шарів. Змінювати компрес двічі-тричі на день. Спочатку стан здоров’я може погіршати, біль значно посилитися, але не треба лякатися, оскільки це є ознакою початку лікування. Якщо прикладене листя швидко в’яне й чорніє, його слід негайно замінити свіжим. При кожній заміні компресу болісні місця необхідно промивати трав’яним чаєм. Дуже добре при згаданих вище захворюваннях перетерти сухими до порошку й змішати по 2 ст.л. насіння кропу й плодів ялівцю, по 1 ст.л. сінної трухи й листя три-, п’ятирічного алое, витримати суміш 12-30 годин у сухому місці, а потім 1 ч.л. порошкоподібної маси залити ввечері в емальованому посуді склянкою води, довести до кипіння, проварити 10-15 хвилин під кришкою на слабкому вогні й випити відвар теплим на ніч. Окрім цього, змішують, подрібнивши, а не перетерши до порошку, 3 ст.л. коріння чорної бузини, по 2 ст.л. насіння кропу й плодів ялівцю, по 1 ст.л. сінної трухи й листя три-, п’ятирічного алое, готують із суміші насичений відвар, просочують ним лляну тканину й прикладають її у вигляді компресу до проблемного місця. Фіксують вовняною хусткою й залишають на ніч. Лікуються компресами з капустяним листям або відварами, залежно від недуги, — від 7 днів до місяця.

Свіжовичавлений із білокачанної капусти сік, розведений наполовину водою, використовують для нормалізації рівня цукру в крові при цукровому діабеті, рубцювання на початковій стадії виразки шлунка й дванадцятипалої кишки зі зниженою кислотністю шлункового соку, оздоровлення дихальної системи, печінки й селезінки, усунення печії, холециститу (запалення жовчного міхура), атонії кишечнику, проктиту й коліту. Першого тижня п’ють по склянці розведеного водою капустяного соку 1-2 рази на день за 30 хвилин до їди, другого тижня — двічі-тричі на день, третього — 3-4 рази на день й четвертого тижня — 4-6 разів на день. Потім, так само потижнево, зменшують кількість разів уживання соку, доки не повернуться до його вживання по склянці 1 раз на день. Протипоказаний капустяний сік при розладі шлунка, підвищенні кислотності шлункового соку й гіперактивній функції щитовидної залози.

Вживання відвару насіння капусти, приготовленого, як чай, сприяє вигнанню глистів, а примочки й компреси з макухою капустяного листя, змішаної порівну за об’ємом із сирим білком курячого яйця, прискорюють загоєння опіків та гнійних ран.

Якщо постійно їсти без міри броколі й брюссельську капусту, можна зупинити на початковій стадії розвиток онкозахворювання.

Моя бабуся, у якої була суха шкіра, застосовувала білокачанну капусту для розгладжування зморшок. Вона відварювала в молоці свіже капустяне листя, подрібнювала його до кашки й наносила цю кашку рівним шаром на обличчя й шию. Через 20 хвилин змивала маску теплою водою. Виконувала процедуру 1-2 рази на тиждень і шкіра в неї завжди була гладенькою й здоровою. Тим, у кого жирна шкіра, щоб її оздоровити, треба пропустити через м’ясорубку 1-2 свіжі листки капусти, перемішати отриману масу з сирим жовтком одного курячого яйця й зробити з сумішшю маску на обличчя й шию. Через 20-25 хвилин змити теплою водою.

Капуста всіх сортів — відмінний харчовий продукт, що протистоїть ожирінню. Наприклад, із червонокачанної капусти готують смачний кисло-солодкий салат. Уранці або ввечері невелику капустяну голівку дрібно шаткують і поміщають у глибоку миску. Додають по половинці нарізаного соломкою великого жовтого, червоного й зеленого болгарського перцю, подрібнену на тертці середнього розміру морквину, порізану кільцями середнього розміру цибулину, пучок свіжої подрібненої зелені кропу й 20-30 г порізаної соломкою шинки. Все ретельно перемішують і відставляють посуд убік. В іншому посуді змішують свіжовичавлений із половини великого лимона сік, 30 мл оливкової олії, сіль, цукор за смаком, виливають соус у приготовлений салат, перемішують і їдять його на сніданок або вечерю.

В осінньо-зимовий період раджу вживати якомога більше квашеної капусти, додаючи в неї терті моркву й цибулю, адже молочна кислота, яка утворюється при квашенні, має не лише бактерицидні властивості, а й омолоджувальні. Ще щоденне вживання протягом кількох тижнів по 500 г квашеної капусти, з додаванням в неї цибулі й часнику, сприяє усуненню астми.

Нещодавно квашена капуста й мене виручила. Якось, повернувшись із ринку, відчула сильний біль у лівому стегні. Звернулася по допомогу в лікарню і лікар визначив у мене ішіас (запалення сідничного нерва). Виписав рецепт, але я вирішила не вживати рекомендовані ним медпрепарати, а стала їсти багато кислої капусти. Робила з нею, додаючи цибулю або часник, салати, заправляла їх олією і їла з хлібом. Більше нічого не вживала. Вже на четвертий день такої дієти біль значно зменшився, а через тиждень взагалі ніяких симптомів ішіасу не залишилося. І слава Богу. Але, незважаючи на це, квашену капусту, оскільки я діабетик, а вона дуже добре нормалізує рівень цукру в крові при діабеті, продовжую вживати. Завдяки цьому навіть від інсуліну відмовилася. Ще квашену капусту слід їсти тим, хто страждає від запаморочення. Незабаром воно перестане мучити.

Для поліпшення аппетиту, виведення глистів, зупинки розвитку атеросклерозу, усунення ревматизму, радикуліту й геморою, оздоровлення травного тракту, печінки, селезінки й жовчного міхура потрібно пити тричі на день по 0,5-1 склянці соку квашеної капусти, розбавленого наполовину водою.

Колись капусту майже кожна хазяйка квасила в дубовій бочці. Нині такі бочки мають хіба що в селах. Моя ж бабуся, природно, квасила капусту лише в дубовій бочці. Вона товкла в ній нашатковану капусту, додавала на кожні 10 кг капусти 100 г солі, трохи плодів кмину та ялівцю, перемішувала й залишала на 3-5 днів при кімнатній температурі під легким гнітом. Після цього перекладала капусту в меншу бочку, сильно притискувала дубовою кришкою, накладала важкий прес і залишала на зберігання в льосі. Смак у бабусиної капусти був дивовижний!

Загалом будь-яка капуста, вживана помірно, — важливий профілактичний засіб, однаково корисний як дорослим, так і дітям. Їжте її, лікуйтеся нею й будьте здорові

Із повагою — Людмила Миколаївна Васільєва, Волинська обл.