Здрастуй, «Бабушка»!

Із таким неприємним явищем як відрижка (вихід зі шлунково-кишкового тракту через рот газів або їжі) стикається кожна людина. Часто воно супроводжується характерним звуком і запахом. Відрижка переслідує нас від самого народження, оскільки всі без винятку немовлята заковтують в процесі смоктання зайве повітря, але при повноцінному розвитку й рості ця проблема з часом зникає. Та іноді відрижка набуває постійного характеру й багато людей не знають, як її позбутися. Давайте ж розглянемо причини виникнення цього неприємного явища та методи боротьби з ним.

Нерідко причиною частої відрижки є стеноз шлунка, порушення перистальтики стравоходу, гастрит, серцево-судинні захворювання, грижа діафрагми, хвороби печінки, жовчного міхура, кишечнику й тому подібне. І якщо це так, то без лікування конкретної недуги відрижку не усунути.

Ще одна причина її появи — регулярне вживання овочів, фруктів й інших продуктів, багатих на вуглеводи й клітковину. Особливо потрібно до мінімуму обмежити в раціоні сою, горох, редиску, квасолю, кольорову й білокачанну капусти, або ж повністю від них відмовитися.

Нерідко призводить до відрижки вживання жирного, особливо якщо їсти його рідко або у великій кількості. Понад усе провокують відрижку жирна риба та м’ясо, наприклад, підчеревок.

Також відрижка після їди може часто тривожити тих, хто багато часу проводить в положенні лежачи. Щоб цього не виникало, рекомендується щоразу після вживання їжі приблизно 15-20 хвилин активно порухатися або походити.

Трапляється відрижка й тоді, коли відразу після їжі людина починає виконувати роботу, пов’язану з великими фізичними навантаженнями.

Часто це неприємне явище переслідує тих, хто за ряду обставин швидко набирає вагу.

Можуть спровокувати відрижку регулярне жування жуйки, часті стреси й постійна нервозність.

Якщо під час їжі розмовляти, відволікатися, поглинаючи таким чином з їжею велику кількість повітря, теж турбуватиме відрижка. Тому завжди потрібно жувати із закритим ротом і не вживати їжу великими порціями.

Тим, хто страждає від печії, викликаної підвищеною кислотністю шлункового соку, щоб відрижка не стала їх постійним супутником, кислотність обов’язково треба знижувати.

У більшості вагітних на останніх термінах виношування плоду відрижка з’являється через зміщення діафрагми внаслідок збільшення розмірів плоду, а також внаслідок зниження внутрішньочеревного тиску.
Відрижка, що є чисто фізіологічним процесом, ніякої шкоди організму не завдає. Зокрема, це стосується грудних дітей, котрі, вживаючи материнське молоко, зазвичай заковтують його з великою кількістю повітря.

Після їди дитина відторгає його з невеликою кількістю молока. Це явище у немовлят називається зригуванням, що не має нічого спільного з блювотою. Як правило, це відбувається відразу після їди, рідше через 1-2 години. Якщо після цього немовля веселе, а зригуване молоко не має запаху блювотних мас, можна не турбуватися про його здоров’я. Щоб відрижка дитині не зашкодила, відразу після годування грудьми її не варто вкладати в ліжечко, а потрібно деякий час потримати у вертикальному положенні, притримуючи руками голову й спинку. Після цього покласти малюка набік і ні в якому разі не сповивати й не докормлювати. Якщо ж відрижка відбувається постійно й дитина при цьому неспокійна, треба звернутися до педіатра.

Надлишок повітря, що поглинається людиною, створює тиск у самому шлунку, що призводить до різкого скорочення його стінок, а значить, і до швидкого викиду з нього газу й окремих інгредієнтів їжі, тобто до відрижки. Нормальна кількість повітря в шлунку допомагає йому розщеплювати, перемішувати й просувати їжу далі по кишечнику. Його залишок у нормі виходить через рот. Надлишок повітря утворюється навіть у здорових людей, якщо вони швидко їдять і п’ють напої, насичені газами, а також при вживанні їжі всухом’ятку. Якщо таке трапляється нечасто, то відрижка буває нетривалою за часом і не супроводжується неприємним смаком або запахом.

Розрізняють відрижку порожню — що не містить інгредієнтів продуктів, кислу — коли в шлунково-кишковому тракті підвищена кислотність шлункового соку, тухлу з гнильним запахом — при попаданні повітря з глибших відділів шлунково-кишкового тракту, в яких їжа довго затрималася, гірку — що свідчить про перебої в роботі дванадцятипалої кишки, внаслідок чого відбувається закид жовчі назад у шлунок, гучну — спровоковану швидким уживанням їжі, й тиху — що припиняється після пиття кількох ковтків води.

Харчової відрижки можна уникнути, відмовившись від уживання гострого, жирного й копченого. Їсти потрібно повільно, невеликими порціями, ретельно пережовуючи їжу, 5-7 разів на день.

Якщо причиною відрижки є гастрит, часто разом із нею турбує біль у верхній частині живота. У такому разі треба пролікуватися свіжовичавленим із листя кульбаби соком, уживаючи його по 1-1,5 ч.л. двічі на день за 20 хвилин до їди. Курс лікування — 7 днів, після дводенної перерви повторити. Провести з перервами 2-4 таких курси.

Гірка відрижка, що супроводжується відчуттям тяжкості в правому підребер’ї, може свідчити про проблеми з жовчним міхуром або підшлунковою залозою.

Викликають відрижку й деякі медпрепарати, вживані при лікуванні серцево-судинних захворювань.

Народній медицині відомо багато засобів, використовуваних для приборкання відрижки, але, щоб не зашкодити своєму здоров’ю, вибираючи той чи інший засіб, необхідно мати необхідний мінімум знань про нього.

Наприклад, чистотіл упорається з відрижкою, але він також діє як блювотне. Тому лікування цією рослиною одним може принести користь, а іншим — зашкодити. Гіпотонікам, котрі страждають від відрижки, необхідно уникати зборів, до яких входять сухоцвіт багновий або гречка посівна, оскільки ці рослини ще більше можуть знизити артеріальний тиск і значно погіршити стан здоров’я.

Одним із найбільш ефективних засобів, що нейтралізують відрижку, вважається козяче молоко. Його рекомендується пити по 200-450 мл, додаючи за смаком мед, тричі на день перед їдою протягом 2-4 місяців. Куплене козяче молоко обов’язково відразу прокип’ятити. Тому, хто раніше взагалі його не вживав або пив це молоко не частіше 1 разу на рік, необхідно вживати його кілька днів поступово, по 1-2 рази на день, невеликими дозами. Відразу цілісне молоко не пити, а розводити невеликою кількістю теплої кип’яченої води. Приблизно через 10 днів, поступово зменшуючи кількість у молоці води, перейти до вживання нерозведеного молока. Купуючи козяче молоко у приватників, обов’язково спробуйте його на смак, понюхайте й поцікавтеся, де випасається тварина.

Дуже добре при відрижці подрібнити сухими й змішати 1,5 ст.л. соснових бруньок, по 0,5 ч.л. трави полину гіркого й деревію, залити суміш в емальованому посуді склянкою окропу, довести до кипіння, проварити 40 хвилин під кришкою на слабкому вогні, настояти 5 годин у теплому місці, потім влити в настій 100 мл якісного коньяку, 3 ст.л. свіжовичавленого з листя кропиви соку, додати 150 г меду й ще 36 годин настояти, помішуючи 7-8 разів на день. Після цього процідити і вживати по 1 ст.л. цілющого засобу до закінчення тричі на день за півгодини до їди. Зберігати його в холодному місці.

Можна залити в емальованому посуді 300 мл окропу 1,5 ст.л. подрібненої кори жовтої акації, витримати 10 хвилин на слабкому вогні, настояти 2,5 години й процідити. В іншому посуді залити такою самою кількістю окропу 1,5 ст.л. подрібненої трави безсмерток, теж витримати 10 хвилин на слабкому вогні, 2,5 години настояти й процідити. Після цього обидва настої змішати й пити по 50 мл 4 рази на день за півгодини до їди. Курс лікування — 1,5-2 місяці.

Непогано подрібнити й змішати 0,1 г муміє, 1 ст.л. гречаної каші, звареної на воді, 0,5 ст.л. свіжовичавленого апельсинового соку, 0,5 ч.л. натурального меду й з’їсти все перед обідом. Готувати та вживати цілющий засіб щодня протягом місяця.

Відрижка припинить мучити, якщо залити ввечері 1 л кип’яченої води, охолодженої до 50°С, 100 г подрібненого на тертці кореня хрону, настояти ніч під кришкою, а вранці процідити й пити по 40 мл настою, додаючи за смаком мед, тричі на день перед їдою. Зберігати його в холодному місці.

Корисно залити в емальованому посуді склянкою окропу 1,5 ст.л. сухої подрібненої трави золототисячнику, довести до кипіння, прокип’ятити 5 хвилин на слабкому вогні, відразу вилити відвар у термос, настояти 4-5 годин, процідити й пити по 50 мл, заїдаючи 0,5 ч.л. варення з ягід обліпихи, тричі на день до стабільного поліпшення стану здоров’я.

Упорається з відрижкою ячмінь. Потрібно 100 г ячмінних зерен залити в емальованому посуді 0,5 л води, довести до кипіння, проварити 10 хвилин на слабкому вогні, настояти 4 години, процідити і вживати по 2 ст.л. настою двічі на день перед їдою. Курс лікування — 1-1,5 місяці.

Ще раджу перетерти сухими до порошку й змішати 1/3 ч.л. коріння чистотілу, 0,5 ч.л. трави сухоцвіту багнового, 1 ч.л. березового гриба чаги й 10 г плодів шипшини, залити суміш у термосі 300 мл окропу, настояти 1 годину, процідити, розчинити в настої 1,5 ч.л. натурального меду і вживати по 1 ст.л. тричі на день за півгодини до їди протягом 10 днів. Зробити на 4-5 днів перерву, а потім повторити лікувальний курс. Провести з перервами 4-5 таких курсів.

Не зашкодить подрібнити й змішати порівну за об’ємом квітки деревію, насіння кропу й траву звіробою, залити 1 ст.л. суміші в емальованому посуді склянкою окропу, витримати 20 хвилин на киплячій водяній бані, настояти 15 хвилин, процідити й пити по 40-50 мл настою 3-4 рази на день у перервах між їдою.

Відрижка минає, якщо вживати двічі на день, крапаючи на шматок цукру-рафінаду й повільно розсмоктуючи, по 5 крапель аптечної олії гвоздики.

Сприяє усуненню цього неприємного явища вживання на кінчику ножа сухого, перетертого до порошку кореня лепехи. Запивати його 50 мл води. Можна кожні 10 хвилин з’їдати до поліпшення стану по 1-2 сирі морквини або по 2 середнього розміру яблука.

Відмінно змішати 200 мл свіжовичавленого з листя три-, п’ятирічного алое соку, 150 мл свіжовичавленого яблучного соку, розчинити в соковій суміші 1 ст.л. натурального меду й випити рівними порціями за 3 рази протягом дня. Курс лікування — 1-2 місяці.

З успіхом застосовують для усунення відрижки такий засіб. Потрібно змішати сухими, заздалегідь подрібнивши, по 1 дес.л. листя м’яти перцевої й бобівника трилистого, залити суміш склянкою окропу, настояти 1 годину, процідити й пити по 100 мл настою, заїдаючи 6-8 ягодами журавлини, вранці натщесерце та ввечері перед сном.

Можна змішати за об’ємом 3 частини свіжовичавленого морквяного соку, 2 частини свіжовичавленого соку картоплі й повільно випити невеликими ковтками склянку приготовленої суміші. Роблячи так 1 раз на день, незабаром забудете про свою проблему.

Із повагою — Б.А.Лебеденко