Здрастуй, «Бабушка»!

Свою чергову статтю присвячую святому продукту — хлібу, адже він не лише їжа, а й відмінні ліки.

Сотні років пісний хліб (без використання цукру й жирів) готували на ячмінній, житній і хмільовій заквасці, додаючи в тісто висівки й пророщене зерно. Такий хліб додавав сил, і тому тим, хто його їв, будь-яку роботу виконував. Хліб завжди пекли з молитвою й тільки в доброму настрої та при здоров’ї. У критичні дні й кілька тижнів після пологів жінкам не дозволялося його пекти. Не пекли хліб також на великі свята та в неділю.

Саджали його в піч, не кажучи ні слова, і доки він пікся, голосно не розмовляли, не ляскали дверима, не сварилися й не замітали підлогу. Мені завжди говорила бабуся: «Доки хліб у печі, двері краще не відкривати, а то полопається». Тому до його готовності ми без потреби з дому не виходили.

Вживаючи хліб, ми насичуємо організм білками, жирами, вуглеводами, різними вітамінами, мінеральними солями, кальцієм, залізом, міддю, йодом, сіркою, хлором, фтором, марганцем, калієм і багатьма іншими корисними мікроелементами. Кількість їх у хлібі залежить від його сорту, тобто від того, з якого борошна він випечений.

Оскільки в житньому хлібі багато солей заліза, його корисно їсти дітям та вагітним. А ось хліб, випечений з борошна грубого помелу, містить у своєму складі багато вітаміну Е, тому він рекомендований тим, у кого є проблеми з щитовидною й статевими залозами, а ще такий хліб сприятливо впливає на м’язову масу. Також його регулярне вживання запобігає розвитку раку молочної залози. Людям середнього та літнього віку, щоб уникнути розвитку склерозу, хвороб печінки, нервового виснаження й ожиріння, потрібно їсти хліб, у якому присутній лецитин. При гастриті, виразці шлунка й дванадцятипалої кишки, захворюваннях печінки й жовчних шляхів у стадії загострення корисно вживати хліб, випечений з борошна другого сорту, що пролежав добу після випічки.

Біль при артриті відмінно вгамовує житній хліб. Потрібно ввечері перед сном зрізати з нього окраєць, загорнути його у вологу тканину, трохи підігріти й прикласти до болісного місця, заздалегідь змастивши його олією. Зверху прикрити лляною тканиною, утеплити, зафіксувати бинтом і спати так до ранку. Вже після 2-3 таких компресів настане поліпшення.

Безсоння не загрожує, якщо перемішати до отримання однорідної маси 2 ст.л. огіркового розсолу, 1 ст.л. кислого молока, маленький подрібнений солоний огірок, по 0,5 склянки дрібно покришеного пшеничного й житнього хліба і нанести суміш рівним шаром на 10-15 хвилин на лоб. Потім змити теплою водою. Виконувати процедуру вранці та ввечері.

При гангрені треба свіжоспечений житній хліб добре посолити, ретельно пережувати, обкласти болісне місце товстим шаром жованого хліба й зафіксувати пов’язкою. Через 2 години компрес поміняти. Робити такі компреси до зникнення симптомів захворювання.

Більмо (лейкома) зникне, якщо вирізати в буханці тільки що випеченого житнього хліба отвір по діаметру склянки, поставити в нього догори дном склянку й, коли її стінки запітніють, зібрати отриману вологу й закапати в проблемне око. Виконувати процедуру 1-2 рази на день.

Із маститом упорається круте тісто, замішане з житнього борошна, 0,5 склянки молока, 1 ст.л. топленого вершкового масла й 1 ст.л. меду. З нього треба зробити ввечері корж і закріпити його на ніч на проблемних грудях. Можна змішати 1 ст.л. житнього борошна, по 20 г сухого листя м’яти й насіння кмину, перетертого до порошку, перемішати суміш із невеликою кількістю окропу й зробити з нею на ніч на хворі груди компрес.

Діарея (пронос) припиниться, якщо витримати 2-3 години в кип’яченій воді шматок житнього хліба й відразу його з’їсти.

Регулярно роблячи на поперек компреси з житнім тістом, зробленим без дріжджів, незабаром забудете про радикуліт.

Для усунення в початковій стадії ангіни треба опустити на 10-15 секунд у кипляче молоко скибочку білого хліба, а після охолодження його з’їсти. Повторювати процедуру тричі на день.

Тим, хто страждає від скрофульозу (золотуха), раджу залити ввечері 5 л води 500 г пшеничних або житніх висівок, довести до кипіння, проварити 10 хвилин, вилити відвар у ванну з гарячою водою й полежати в ній 15-20 хвилин. Курс лікування — 5-7 щовечірніх ванн.

Атеросклероз не буде прогресувати, якщо тричі на день з’їдати з уживаною їдою пшеничні висівки. Перед додаванням в їжу їх заливати киплячою водою й настоювати 30 хвилин. Спочатку з’їдати за раз по 1 ч.л. висівок, а через 7-10 днів — по 1-2 ст.л.

Головний біль вдасться вгамувати, приклавши до лоба на 5-10 хвилин шматок хліба, змочений в оцті.

Щоб назавжди позбутися печії, треба обсмажити в олії шматок білого хліба, залити його, щоб покрило, водою, настояти 10-15 хвилин, процідити й випити настій. Готувати та пити його 5 разів на день.

З’їдаючи щодня по 200-300 г бездріжджового житнього хліба, випеченого з висівками й пророщеними зернами, забудете про запор і дисбактеріоз.

Бронхіт, кашель припинять мучити, якщо 4 рази на день з’їдати з хлібом, добре пережовуючи, по 1-2 зубчики часнику, а на ніч класти на область бронхів у вигляді компресу прогрітий, збризнутий горілкою хліб. Курс лікування — 7 днів.

Цей засіб приборкає подагру. Потрібно ввечері перед сном перемішати житній хліб до отримання кашки з червоним виноградним вином, прикласти кашку до болісних наростів, надіти теплі шкарпетки й спати так до ранку. Провівши 4-5 таких щовечірніх процедур, назавжди забудете про хворобу.

Будь-який нарив до ранку прорве, якщо ввечері перед сном добре посипати шматочок хліба сіллю, ретельно пережувати, зафіксувати жований хліб пов’язкою на проблемному місці й залишити на всю ніч.

Пшеничний хліб прискорить загоєння тріщин, що утворилися на руках і ногах. Його треба подрібнити, перемішати з водою й медом до отримання густої одноманітної маси й накласти її на 15-20 хвилин на проблемні місця. Виконувати процедуру кілька разів на день.

Випадіння волосся припиниться, якщо замочити ввечері в теплій воді житній хліб, настояти ніч, а вранці воду злити, трохи підігріти й помити нею голову. Після миття натерти мокре волосся хлібом, що за ніч розм’як, а через 10 хвилин укутати голову махровим рушником. Коли волосся висохне, кілька разів добре обполоснути його теплою водою. Робити так 1-2 рази на тиждень. Дуже добре 1 склянку подрібненого житнього хліба залити 1 л киплячої води, настояти 40 хвилин, процідити й помити голову приготовленим настоєм. Також коріння волосся зміцниться, якщо хліб розкришити, залити, щоб покрило, окропом, настояти 2-3 години, втерти отриману кашку в шкіру голови, а через 1,5-2 години ретельно обполоснути голову теплою водою.

Втому очей прибере хліб, розігрітий у гарячому молоці. Його треба 2-3 вечори поспіль прикладати на ніч до органів зору.

Аденоїди розсмокчуться, якщо м’яке бездріжджове тісто добре посипати сухими стеблами жовтозілля, перетертими до порошку, й обкласти ним шию. Робити такий компрес на 30 хвилин 1-2 рази на день протягом тижня.

Якщо виникла біль у шлунку, відразу підсмажте на сухій сковорідці пшеничний хліб, нарізаний невеликими квадратиками, а після охолодження кладіть по хлібному квадратику в рот і повільно розсмоктуйте, ковтаючи слину. Незабаром біль у шлунку мине. Виконання цієї процедури кілька разів на день сприяє рубцюванню виразки шлунка й дванадцятипалої кишки. Можна при виразці й болю в шлунку підсмажити на сухій сковорідці невеликий шматочок хліба, після охолодження залити його склянкою води, настояти 2-3 години, процідити й пити по 1/3-1/2 склянки настою двічі-тричі на день.

Лупа зникне, якщо 100-150 г черствого подрібненого житнього хліба залити киплячою водою, витримати до охолодження, нанести отриману кашку рівним шаром на волосся, а через 10-15 хвилин обполоснути його чистою водою. Замість мила й шампуню слід використовувати для миття голови сире яйце або кисле молоко.

Ячмінь теж прибирається хлібом. Треба закип’ятити воду, прогріти над киплячою водою невелику скоринку житнього хліба й швидко прикласти її теплою до проблемного ока. Після охолодження прибрати. Достатньо для усунення ячменю 2-3 таких щоденних процедур.

Щитовидна залоза оздоровиться, якщо середню частину стиглих стебел жита подрібнити на шматочки по 1,5 см, висушити, потім жменю сухої сировини залити в емальованому посуді 1 л холодної води, довести до кипіння, протомити 40 хвилин у духовці на слабкому вогні, процідити й пити відвар теплим без обмеження у будь-який час доби. Вживати його замість води й іншої рідини. Курс лікування — місяць, після 10 днів перерви повторити. Провести з перервами 3-4 лікувальні курси.

Розвиток туберкульозу легень зупинить суміш зерен вівса та ячменю, взятих порівну за об’ємом. Потрібно заповнити сумішшю на 2/3 об’єму емальований посуд, залити майже доверху свіжим непастеризованим молоком, додати шар смальцю завтовшки в палець, закрити каструлю кришкою й витримати в духовці на слабкому вогні, доливаючи у міру википання молоко, доки зерна не розваряться. Вживати цілющий засіб, не проціджуючи, по 100 мл тричі на день протягом 1-1,5 місяців. Під час лікування регулярно їсти білий хліб і локшину.

Від гідраденіту (суче вим’я) навіть сліду не залишиться, якщо перемішати ввечері з медом до отримання суміші консистенції домашньої сметани житню муку, нанести її на проблемне місце, прикрити зверху компресним папером, утеплити, зафіксувати пов’язкою й залишити компрес на ніч. Курс лікування — 3-4 щовечірні компреси.

У народі з хлібом пов’язано багато різних прикмет. Ось вони:

1. Щоб уникнути сварки, треба класти хліб на стіл акуратно й не верхом униз.

2. Якщо хтось із рідних тяжко захворів, потрібно, щоб хворий своїми руками відломив і відразу з’їв шматочок свіжоспеченого хліба. Хліб передасть йому свою цілющу силу й незабаром настане одужання.

3. Не можна без запрошення брати останній шматок хліба з тарілки, особливо дівчатам на виданні. Якщо ж вам запропонували його з’їсти, ні в якому разі не відмовляйтеся. Це обов’язково принесе удачу, головне — встигнути загадати бажання.

4. Щоб сім’ю не спіткала бідність, не можна під час їди брати хліб зі столу й кидати його собакам.

5. Не варто доїдати хліб за іншою людиною, а також їсти його у неї за спиною, оскільки таким чином можна забрати силу та щастя цієї людини.

6. Не можна залишати на столі недоїдені шматки хліба, оскільки це може спровокувати хворобу.

7. Займаючи 12 грудня, у Парамонів день, хліб, будете удачливими.

Ось такі прикмети знали наші предки, а ще від них залишилися секрети, що стосуються випічки. Наприклад, тісто під час бродіння, щоб видалити з нього основну масу вуглекислого газу, потрібно періодично обминати.

Використовуючи при випічці сухі дріжджі, перед приготуванням з них опари замочуйте їх на 20-30 хвилин в холодній воді.

Регулярне вживання бездріжджового хліба сприяє довголіттю й підтримці у нормі кислотно-лужної рівноваги. Щоб його спекти, будь-яке борошно потрібно просмажити на сухій сковорідці так, щоб воно не втратило колір, потім пересипати його в миску, зробити в борошні лунку й повільно влити в неї, постійно помішуючи, щоб не було грудок, будь-яку лужну мінеральну воду. Вимішувати доти, доки тісто не відставатиме від рук. Потім сформувати з нього хліб і помістити його в підігріту до 180-200°С духовку. Через 15-20 хвилин він буде готовий. Для смаку в тісто для випічки можна додавати кмин й інші спеції.
Хімічний склад хліба покращує борошно, зроблене з насіння амаранту сорту «Харківський-1». Випічка, виготовлена з пшеничного борошна з додаванням борошна амаранту, виходить пишною, має приємний ніжний горіховий смак, підвищену білкову цінність і довго не черствіє. А в зв’язку з тим, що у складі амарантового борошна відсутній глютен, його корисно вживати по 2-4 ст.л. на день при целіакії (глютенова ентеропатія) — спадковому аутоімунному захворюванні, пов’язаному з постійною непереносимістю глютену. Для підвищення харчової й біологічної цінності амарантове борошно перед уживанням бажано не менше 10 хвилин підігрівати.

Щоб випекти хліб з амарантом, треба змішати по 2 склянки пшеничного й амарантового борошна, 2 ст.л. цукру, 1 ч.л. солі й за смаком подрібнені ядра волоських горіхів. В іншому посуді перемішати по 100 мл теплої води й теплого соєвого молока, 30 г розчинених у воді дріжджів, 3 ст.л. соняшникової олії й 1 ст.л. меду, потім зробити в борошняній суміші ямку, вилити в неї суміш із дріжджами й замісити щільне тісто.

Витримати його в холодильнику до збільшення об’єму вдвічі, знову перемісити і, поклавши у форму, випекти з тіста в духовці хліб.

Дуже смачне амарантове печиво. Потрібно ретельно збити в міксері 50 г маргарину, 5 ч.л. цукру, 1 ч.л. ваніліну, 1 сире куряче яйце й 1 сирий яєчний білок, додати в суміш 1/4 склянки пшеничних висівок, 1 склянку насіння амаранту, 1/2 склянки житнього борошна, 1 ч.л. розпушувача й перемішати до отримання однорідного тіста. Сформувати з нього кульки, розмістити їх на заздалегідь промасленому деку й випекти протягом 25 хвилин при 180°С в духовці.

Ось такий він — хліб-годувальник. Їж­­те його, оздоровлюйтеся ним, але пам’я­тайте, що дріжджовий хліб проти­показа­ний при виразці й коліті, а гарячий, тільки що спечений, взагалі шкідливо їс­ти. Зберігати хліб бажано в дерев’яній хлібниці.

Із повагою — Наталія Григорівна Мороз, Полтавська обл.