Здрастуй, «Бабушка»!

Хочу розповісти, що таке серцева недостатність, і як її можна позбутися.

Називають серцевою недостатністю такий стан організму, при якому серце з якої-небудь причини втрачає здатність забезпечувати всі органи й тканини необхідною кількістю крові. Отже це не конкретна недуга, а хворобливий синдром, що виникає при міокардиті, кардіоміопатії, пороках (вадах) серця й гіпертонії.

Серцева недостатність буває гострою й хронічною. Гостра виникає несподівано й триває протягом кількох хвилин або днів, а хронічна формується місяцями, роками й турбує десятиліттями.

Гостра серцева недостатність буває ліво- й правошлуночковою.

Головний симптом лівошлуночкової — поява сильної задишки, потемніння в очах і запаморочення. При цьому вдих дуже тяжкий і часто вимагається термінова медична допомога. До приїзду «швидкої» слід забезпечити доступ в приміщення свіжого повітря й посадити хворого на ліжку, зануривши його ноги до середини гомілки в теплу воду.

Підвид гострої лівошлуночкової серцевої недостатності — серцева астма, що виникає через застій у малому колі кровообігу. В основному з’являється внаслідок фізичного або психологічного навантаження. Починається із задухи зі свистячим диханням, покашлювання й подразнення в горлі. Супроводжується відчуттям страху за своє життя й нервовим збудженням.

Напад тяжкої задухи при гострій лівошлуночковій недостатності, коли в альвеолах легень відбувається спінювання серцевої рідини, часто провокує легеневий набряк. Він може розвиватися як самостійно, так і в результаті ускладнення при серцевій астмі. Симптоми — тяжка задуха зі збільшенням частоти дихання, яке стає хрипким, із клекотом та бульканням. Із носа й рота виходить піниста мокрота рожевого відтінку, організм збуджується, а потім настає знесилення, шкіра хворого стає блідо-сірою, холодною, пітною, і, якщо не надати терміново медичної допомоги, хворий може померти. Тож при такому нападі обов’язково до приїзду «швидкої» забезпечити доступ у приміщення свіжого повітря, розстебнути хворому одяг і влаштувати його в напівсидячому положенні. На стегно слід накласти джгут. Якщо набряку легень передували стенокардія чи інфаркт міокарду, треба дати хворому під язик пігулку «Нітрогліцерину» або «Валідолу».

Гостра правошлуночкова серцева недостатність трапляється рідше, ніж лівошлуночкова. Розвивається вона при перевантаженнях правих відділів серця, коли виникають проблеми з тристулковим клапаном, що знаходиться між правим передсердям і правим шлуночком, а також при тромбоемболії легеневої артерії, при пневмонії й пневмотораксі. Проявляється прискореним пульсом, зниженням артеріального тиску, синюватим відтінком шкіри й губ, збільшенням шийних вен, задишкою, відчуттям тяжкості й болю в області правого підребер’я.

Основна ознака хронічної серцевої недостатності — прискорене серцебиття із задишкою. Ділиться вона на ліво-, правошлуночкову й тотальну. Розвивається внаслідок збоїв у кровообігу в коронарному, малому й великому колах.

Бувають три стадії хронічної серцевої недостатності. При першій характерні збільшення лівого передсердя, задишка й серцебиття при помірних фізичних навантаженнях. Друга стадія проявляється ледь помітною задишкою, стомлюваністю при невеликих фізичних навантаженнях і навіть при ходьбі, прискоренням серцебиття, нападами задухи, набряклістю ніг, миготливою аритмією й збільшенням в об’ємі печінки. При третій стадії хронічної серцевої недостатності турбують періодичні напади серцевого болю, постійна набряклість, водянка, миготлива аритмія, а також збільшуються в об’ємі печінка й серце.

Тяжко переносять хронічну серцеву недостатність літні люди. У них уже на першій стадії відзначаються головні болі, поганий сон, швидка стомлюваність й зниження працездатності. Відбуваються гнітючі фізіологічні процеси в організмі, тканини недостатньо забезпечуються киснем, в крові накопичуються шкідливі продукти обміну, ділянки головного мозку вражаються тромбозом, що провокує розвиток інфаркту.

При будь-яких видах серцевої недостатності необхідно круглий рік уживати різні сирі або трохи відварені овочі, свіжі фрукти, а в зимовий період пити компоти, приготовлені з сухофруктів. Також у раціоні постійно мають бути продукти з великим вмістом у їх складі найважливіших біологічно активних речовин та мінеральних солей. Марганець, наприклад, потрібний при підвищеному тиску. Його багато в зародках пшениці, вівсянці, житньому хлібі, насінні соняшнику, сушених яблуках, червоній квасолі, в лісових і волоських горіхах. Кобальт сприяє процесу кровотворення, нормалізує частоту серцевих скорочень і знижує прояви вегето-судинної дистонії. Ним багаті печінка, молоко, капуста, петрушка, часник, червоний буряк, цибуля й редиска. Фосфор бере участь у регуляції функції скорочень серцевого м’яза. Він міститься в зародках пшениці, насінні соняшнику, мигдалі, жовтках яєць, печінковому паштеті, вівсянці, волоських горіхах, молоці, плавлених і копчених сирах. Калій уповільнює ритм серцевих скорочень і діє аналогічно блукаючому нерву, беручи участь в регулюванні діяльності серця. Цей мікроелемент є у вівсянці, гречці, пшоні, м’ясі, молоці, рибі, морепродуктах, гарбузі, моркві, капусті, родзинках, вишнях, сливах, у волоських і лісових горіхах. Магній є найважливішим регулювальником діяльності серцево-судинної системи й рівня жирів у крові, розслаблює серцевий м’яз. Міститься в насінні соняшнику, хлібі з висівками, горіхах, пророслих зернах пшениці, абрикосах, родзинках, урюку, бананах, морській рибі, гречці, неочищеному рисі, зелені, квасолі й горосі.

Вітамін А (ретинол) спільно з вітаміном С сприяє зменшенню шкідливих ліпоїдних відкладень на стінках серцево-судинної системи й знижує рівень холестерину в сироватці крові. Його містять печінка, цілісне молоко, жовтки яєць, жир тріски й палтуса. Вітамін Е (токоферол) попереджає розвиток коронарно-артеріальних захворювань. Він є в арахісі, авокадо, волоських горіхах, насінні соняшнику, рибі, вершковому маслі, яйцях, молоці, пророслих зернах пшениці, кукурудзі й кукурудзяній олії. Вітамін К підвищує міцність кровоносних судин (К2 — фарнохінон, утворюється в організмі, а К3 — філохінон, міститься в рослинах). Вітамін В6 (піридоксин) потрібний при всіх видах серцевої недостатності. Його багато в печінці, курячому м’ясі, рибі, сирі, картоплі, насінні соняшнику, лісовому горісі, гречці, горосі, капусті, шпинаті й бананах. Дефіцит в організмі вітаміну В9 (фолієва кислота) значно підвищує ризик розвитку атеросклерозу й інших недуг серцево-судинної системи. Ним багаті пророслі зерна пшениці, печінка, цитрусові, яйця, спаржа, брокколі, картопля, цибуля, цикорій і сочевиця. Вітамін В13 (оротова кислота) застосовується у лікувальному харчуванні при хронічній серцевій недостатності й інфаркті міокарду. Входить до складу молозива, овечого молока, дріжджів і печінки. Вітамін Р (рутин) рекомендується для лікування й профілактики всіх серцево-судинних захворювань, особливо інсульту. Він міститься в шкірці лимона, червоному перці, гречці й цитрусових. Темно-зелені салати й овочі, щоб спожити максимальну кількість вітамінів, потрібно їсти свіжими.

При серцевій недостатності треба виключити з раціону чай, каву, спеції, шоколад, гостре й жирне. А ось натуральний мед, свіжі огірки, домашній свіжий сир і плоди шипшини рекомендується їсти постійно. Ні в якому разі не курити й не вживати напої, що містять алкоголь, а також уникати стресових ситуацій.

Корисні вранішні піші прогулянки й зарядка. Фізичні навантаження обмежити до мінімуму.

Обов’язково періодично очищати всі органи, системи, судини й кров. Постійно контролювати вагу свого тіла та пульс.

Клізми й грілки при серцевій недостатності протипоказані.

Відчуття сухості, що виникає у роті, усувати вживанням по 2-3 ковтки з невеликими перервами води. Окрім цього, з’їсти трохи м’якоті лимона чи апельсина.

Усунути запаморочення допоможе накладення ззаду в області шийно-грудного відділу гірчичників.

Корисно при серцевій недостатності жувати 4-5 разів на тиждень по 6-7 разів на день лимонні кірки.

Стан здоров’я поліпшиться, якщо залити в емальованому посуді 300 мл води 2 ст.л. подрібненого листя кропиви, довести до кипіння, прокип’ятити 5-7 хвилин на слабкому вогні, після охолодження процідити і вживати по 2 ст.л. відвару 4 рази на день. Уранці та ввечері додавати в нього по 0,5 ч.л. натурального меду.

Непогано подрібнити й змішати 0,5 ст.л. трави фіалки триколірної й 1,5 ч.л. листя бобівника трилистого, залити суміш 250 мл окропу, настояти 2 години, процідити й пити по 70 мл настою двічі на день перед їдою протягом тижня. Зробити на 3 дні перерву, а потім пити настій 7 днів у такій самій дозі тричі на день за 15-20 хвилин до їди. Після 5 днів перерви лікувальний курс повторити.

Корисно з’їдати протягом 3-5 днів на тиждень по 5-7 штук на день ягід лісової суниці. Можна 10 плодів рослини залити склянкою окропу, через 1 годину процідити, розчинити в теплому настої 1,5 ч.л. меду і вживати по 2 ст.л. тричі на день за 15 хвилин до їди.

Ефективно подрібнити сухими й змішати 0,5 ч.л. квіток глоду, 1 ст.л. квітучих верхівок собачої кропиви й 0,5 ст.л. квіток татарнику, залити суміш в емальованому посуді 400 мл води, довести до кипіння, прокип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, настояти 1 годину, процідити й пити по 50 мл настою тричі на день за 1 годину до їди. Курс лікування — 10 днів, після п’ятиденної перерви повторити. Провести з перервами 5-7 таких курсів.

Зцілить конвалія травнева. Потрібно 1 ч.л. свіжих квіток рослини залити 200 мл окропу, через 40 хвилин процідити і вживати по 0,5 ст.л. настою 4-5 разів на день. Можна залити склянкою окропу 1 ч.л. сухих квіток конвалії, прокип’ятити 10-12 хвилин на слабкому вогні, настояти 1 годину, процідити і вживати по 1 ст.л. настою двічі на день перед їдою.
Дуже добре залити в термосі 200 мл окропу 1 ст.л. сухого подрібненого листя, квіток або плодів терну, настояти 40 хвилин, процідити й випити настій рівними порціями за 3 рази протягом дня. Пити перед їдою. Непогано сухе листя терну перетерти до порошку і вживати його по 1 г, запиваючи кількома ковтками води, тричі на день.
Роботу серцево-судинної системи нормалізує цей засіб. Потрібно подрібнити й змішати по 1 ст.л. коріння валеріани й любистку, залити суміш 400 мл горілки, витримати 15 днів у темному місці при кімнатній температурі, процідити і вживати по 1 ст.л. настоянки двічі-тричі на день за 10 хвилин до їди. Курс лікування — 10 днів, після триденної перерви повторити. Провести з перервами 2-3 таких курси.

Сприяє зміцненню серцевого м’яза й усуненню задишки вживання 1 раз на день протягом тижня на кінчику ножа кардамону в порошку. Корисно пити з медом сік чорної смородини, відвари плодів калини й горобини, приготовлені, як чай. Також серце оздоровиться й мине відчуття втоми, якщо подрібнити й змішати 1 ч.л. листя м’яти перцевої й 0,5 ч.л. трави деревію, залити суміш у термосі склянкою окропу, настояти 4 години, процідити й пити по 1/3 склянки настою маленькими ковтками тричі на день перед їдою. Курс лікування — 2 тижні, після 7 днів перерви повторити. Лікуватися такими курсами з перервами протягом 3 місяців.

Відрегулювати роботу серцевого м’яза й прибрати симптоми гіпертонії вдасться, якщо залити в емальованому посуді 0,5 л води 0,5 склянки плодів калини, довести до кипіння, прокип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, процідити, змішати відвар зі склянкою настою шандри (1 ст.л. трави залити 200 мл холодної кип’яченої води, настояти 6 годин і процідити), розчинити в суміші 2 ст.л. лісового меду й пити по 1/3 склянки тричі на день перед їдою. Курс лікування — 10 днів, після триденної перерви повторити. Провести з перервами 4 таких курси.

Для усунення тахікардії потрібно змішати порівну за об’ємом, заздалегідь подрібнивши, траву хвоща польового й споришу, залити 2 ст.л. суміші 300 мл окропу, через 2 години процідити й пити по 70 мл настою 4 рази на день за 10 хвилин до їди.

Щоб зменшити при серцевій недостатності набряклість, треба подрібнити й змішати по 1 ч.л. трави ниркового чаю та плодів анісу, залити суміш склянкою окропу, через півгодини процідити, макуху віджати й пити по 60-70 мл теплого настою тричі на день протягом 10 днів. Можна залити 450 мл окропу 1 ст.л. подрібнених плодоніжок вишні, настояти 2 години, процідити й пити по 150 мл настою тричі на день перед їдою. Знижує ризик появи набряків постійне вживання яблук та коров’ячого сиру.

Із повагою — Борис Антонович Лебеденко