Здрастуй, «Бабушка»!

Хочу розповісти все про коліт.

Коліт — це запальне захворювання слизової оболонки товстої кишки, що супроводжується дистрофічними змінами й періодичними розладами функцій товстого кишечнику.

Провокують розвиток недуги мікроби типу коки, а також він може виникнути через зникнення жирової оболонки товстої кишки. Викликають хворобу тривале одноманітне харчування погано перетравлюваною їжею, часте вживання гострого, пекучого, консервів і маринадів. Також до коліту призводять їжа на ходу, вживання в сезон дозрівання немитих овочів і фруктів, зловживання спиртним, куріння, робота в приміщенні з підвищеним вмістом у повітрі пари отрут, оксидів важких металів і інших шкідливих органічних речовин. Можуть стати причиною хвороби інфекції, що знаходяться в організмі, неконтрольоване вживання антибіотиків і деяких медпрепаратів, тяжкі захворювання, такі як дизентерія або сальмонельоз, малорухомий спосіб життя й часті стреси. Ще коліт буває наслідком проведеної операції. Викликають ускладнення захворювання тривале перебування на сонці, загальне перегрівання організму, вживання великих доз проносного і надмірні фізичні навантаження.

Проявляється недуга діареєю (пронос), метеоризмом, болем у животі, блювотою, підвищенням температури тіла, неприємним запахом із рота, погіршенням пам’яті й болісними тріщинами в анусі.

Щоб ослабити напад гострого коліту, треба викликати блювоту або зробити очисну клізму. Це краще, ніж уживання аптечних ліків. Після блювоти або клізми потрібно випити 6-8 склянок трохи підсолодженого міцного гарячого чаю й більше цього дня нічого не пити й не їсти. На другу добу можна з’їсти трохи нежирного рибного бульйону, рибних фрикадельок, зварене некруто яйце й випити кисіль. При тривалому тягнучому болю можна покласти на живіт гарячу грілку.

При хронічному коліті, коли періодично виникають напади з переймоподібними болями в животі з віддачею в поперек і пах, виникають сильна нудота і загальне нездужання, а проноси з домішкою слизу чергуються із запорами, необхідно простежити за кольором слизу, що випорожнюється. Якщо він із малиновим відтінком, щоб уникнути розвитку виразки чи пухлини кишечнику, потрібно терміново звернутися по медичну допомогу.

Корисно при коліті їсти черствий білий хліб, запіканки з варених овочів, негострий сир, свіжу сметану, несолоне домашнє вершкове масло, печені яблука, айву, желе з чорниці, черемхи, груші, шипшини, а також пити приготовлені з них компоти. Щодня з’їдати по 1-2 яблука та моркви. Слід обмежити до мінімуму вживання квасу, молока, квашеної капусти, винограду, бобових і картоплі.

Впорається з колітом звіробій. Потрібно 3 ст.л. подрібненої разом із квітками трави залити 400 мл окропу, настояти 1 годину, процідити й пити по 70 мл настою тричі на день перед їдою. Непогано подрібнити й змішати порівну за об’ємом траву полину гіркого й коріння оману, залити 1,5 ст.л. суміші 300 мл окропу, через 1 годину процідити і вживати по 1 ст.л. настою 5 разів на день. Корисно залити 0,5 л вина «Кагор» 2 ст.л. ягід чорниці й 1 ст.л. ягід черемхи, прокип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, настояти 2 години, процідити й пити по 30-40 мл відвару тричі на день після їди. Можна подрібнити й змішати по 0,5 ст.л. трави материнки й собачої кропиви п’ятилопатевої, по 1 ч.л. трави золототисячнику й листя чорниці, залити суміш 0,5 л вина «Портвейн», через 3 години процідити і вживати по 2 ст.л. настоянки тричі на день після їди. Ефективно змішати порівну за об’ємом, заздалегідь подрібнивши, коріння валеріани, дягелю й гравілату міського, залити 1 ст.л. суміші 300 мл окропу, прокип’ятити 10 хвилин, процідити й пити по 50 мл теплого відвару тричі на день після їди.

Якщо коліт супроводжується запором, потрібно подрібнити й змішати 0,5 ст.л. плодів жостеру проносного та 1 ч.л. насіння льону, залити суміш 300 мл окропу, настояти 2 години, процідити й випити 100 мл настою в обід, а той, що залишився, — ввечері перед сном.

При коліті з виразкою шлунка треба змішати порівну за об’ємом, заздалегідь подрібнивши, траву хвоща польового й шавлії, залити 1 ст.л. суміші склянкою окропу, через 2 години процідити й випити настій рівними порціями за 3-4 рази протягом дня. Пити за півгодини до їди. Окрім цього, двічі на день вживати по 1 ч.л. свіжовичавленого соку деревію, додаючи в нього за смаком мед. Курс лікування — місяць.

Із повагою — Б.А.Лебеденко