Здрастуй, «Бабушка»!

Якось звернула увагу на рецепт народної медицини, складником якого був ячмінь. Вирішивши ним оздоровитися, відправилася на пошуки цього злаку. Знайшла його на одному з ринків, але про те, що ячмінь має лікувальні властивості, продавець не чув. «Може, вам овес потрібний, зазвичай саме його беруть у мене для лікування, а про ячмінь запитуєте ви перша», — сказав він, дивлячись здивованно на мене. Це й викликало в мене бажання розповісти все, що знаю про цілющі властивості ячменю.

У порівнянні з іншими злаками, ячмінь містить мало калорій, зате в ньому багато клітковини, вітамінів, присутні калій, кальцій, фосфор, залізо, мідь, марганець, цинк, молібден, нікель, кобальт, стронцій, хром, йод і бром.

Ячмінний настій відмінно нормалізує обмін речовин. Потрібно залити в емальованому посуді 1 л води 200 г пророщених зерен ячменю, довести на слабкому вогні під кришкою до кипіння, настояти півгодини, процідити й пити по склянці настою вранці натщесерце протягом тижня.

Шлунково-кишковий тракт зміцниться, припиниться сухий кашель, якщо залити в емальованому посуді склянкою гарячої води 20 г ячної крупи, настояти 4-5 годин, потім довести настій до кипіння, прокип’ятити 10-15 хвилин на слабкому вогні, після охолодження процідити через 2-3 шари марлі і вживати по 1 ст.л. настою тричі на день перед їдою. Курс лікування — 10-15 днів.

Нормалізувати вагу при ожирінні допоможе такий засіб. Потрібно просмажити ячну крупу на сухій сковорідці на слабкому вогні до золотистого кольору, після охолодження подрібнити в кавомолці, потім отримане борошно обсмажити на сухій сковорідці на слабкому вогні, постійно помішуючи, до коричневого кольору (ні в якому разі не пересмажувати!). Помістити 2-3 ст.л. смаженого борошна в чашку, зробити посередині борошняної гірки заглиблення, покласти в нього шматочок домашнього вершкового масла, посолити за смаком, залити окропом, перемішати і з’їсти суміш. Перші 3 дні готувати та вживати в необмеженій кількості лише її. Починаючи з четвертого дня їсти суміш лише замість сніданку, а обідати та вечеряти, як завжди. Дотримуватися такої дієти кілька тижнів.

За 7-10 днів удасться приборкати бронхіт, якщо щодня обкладати груди й спину гарячими, звареними до напівготовності ячмінними зернами, змінюючи їх у міру охолодження.

Щоб позбутися тонзиліту (запалення мигдалин), треба заповнити каструлю на 2/3 об’єму зернами ячменю, залити його молоком до рівня на 2 пальці нижче верхнього краю каструлі, закрити посуд кришкою і витримати в духовці на дуже слабкому вогні, доливаючи молоко у міру википання, доки ячмінь повністю не розвариться. Процідити і вживати ячмінні зерна по 2-3 ст.л., запиваючи 0,5 склянки теплого молока, в якому вони варилися, тричі на день перед їдою протягом 7 днів.

Туберкульоз не буде прогресувати, якщо заповнити емальовану каструлю на 2/3 об’єму сумішшю зерен вівса і ячменю, взятих порівну за об’ємом, залити доверху свіжим молоком з-під домашньої корови, додати шар смальцю завтовшки з палець, закрити посуд кришкою і протомити в духовці, періодично доливаючи молоко, до повного розварювання зернової суміші. Вживати її по 100 г, запиваючи теплим молоком, у якому суміш варилася, тричі на день. Курс лікування — 1-2 місяці.

При свербінні шкіри потрібно проварити у відрі води до готовності 1 кг ячмінних зерен, настояти до теплого й обмитися настоєм. Виконуючи процедуру кілька разів на день, незабаром забудете про свою проблему.

Імунітет значно підвищиться, якщо змішати 0,5 л нерафінованої соняшникової олії й 0,5 кг подрібненого до кашки часнику, витримати суміш 3 дні в темному прохолодному місці, додати 300 г подрібнених у кавомолці зерен ячменю, знову перемішати і вживати по 1 ч.л. суміші тричі на день за півгодини до їди протягом місяця. Проводити процедуру 1 раз на 2 роки. Зберігати суміш у холодильнику.

Використовують ячмінь і для попередження небажаної вагітності. Потрібно змішати 30 г зерен пивоварного ячменю, по 1 ст.л. зерен пшениці й проса, накрити зерна шаром вологої марлі й вати, витримати добу при кімнатній температурі, перемішати і вживати уранці натщесерце з 1 ч.л. серпневого меду, запиваючи склянкою теплого кип’яченого молока, в якому розчинений за смаком мед.

З успіхом застосовують у народній медицині ячмінний солод. Щоб його приготувати, зерна ячменю замочують в емальованому посуді, змінюючи воду кожні 8-9 годин і залишаючи періодично зерна без води на 2-2,5 години. Через 2-2,5 доби їх пророщують протягом 6-7 діб, розстеливши на лляній тканині. Періодично зерна зволожують і обережно перемішують. Коли довжина паростків досягне 1,5 довжини ячмінного зерна, пророщений ячмінь сушать 16-18 годин при температурі 45-550С, а потім подрібнюють до борошна. Солод готовий.

Мастит розсмокчеться, якщо на ніч робити на груди з підігрітим солодом компреси.

При захворюваннях шкіри 3-4 ст.л. солоду заливають 0,5 л окропу, настоюють 1,5-2 години, проціджують і п’ють по 0,5 склянки настою двічі-тричі на день, а також роблять із ним на проблемні місця примочки й компреси. Незабаром шкіра очиститься.

Скрофульоз (золотуха) перестане турбувати, оздоровляться нервова система, нирки, сечовий міхур і сечовивідні шляхи, якщо 4,5 ст.л. ячмінного солоду залити 1,5 л окропу, настояти 20 хвилин, процідити й пити по 0,5 склянки настою 5 разів на день протягом 2-3 тижнів.

Із повагою — Ніна Миколаївна, м. Полтава